280 колоездачи ще пресичат Европа, тръгнаха от Бургас

280 участници от над 50 страни в света участват в най-голямото трансконтинентално състезание за колоездачи в Европа. Веломаратонът стартира в Бургас

280 от най-добрите колоездачи в света се отправиха по пътя на седмото Европейско трансконтинентално състезание. Стартовата линия бе при Пантеона в Морската градина в Бургас днес, съобщава Нова телевизия.
За първи път градът е домакин на най-голямото самостоятелно състезание, което прекосява цяла Европа. То има маршрут от близо 4000 километра от Бургас до Брест във Франция.
Миналата година рекордът беше на Джеймс Хейдън. Той измина разстоянието за 8 дни и 23 часа.
280 участници от над 50 страни в света участват в тазгодишното издание на най-голямото трансконтинентално състезание по колоездене в Европа. То се провежда за 7 път, но за пръв път тръгва от Изток на Запад. Участниците трябва да изминат близо 400 километра самостоятелно.
„Това означава, че трябва да отказват помощ, ако някой реши да им помага т.е. нямат право на приятели, нямат право да спят при хора, които познават. Общо взето трябва да се оправят от начало до края сами”, обясни Еленко Еленков от СК ”Бегач”.
Около 30 от участниците в състезанието са дами.
Колоездачите ще преминат през 4 задължителни пункта – Бузлуджа, Бесна Кобила в Сърбия, Пасо Гардена в Италия и Алп Дюез във Франция с финал в град Брест Франция.
Състезанието е основано от покойния ултраколоездач Майк Хол, а в момента се организира от неговата съпруга Ана Хаслок.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!