„Бойко III” награди Пламен Георгиев за ТерасаГейт, направи го дипломат

 След мекаскандала ТерасаГейт бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев става генерален консул на страната ни във Валенсия с решение на кабинета „Бойко III”

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев става генерален консул на страната ни във Валенсия, Испания. Това става ясно от решение на Министерски съвет, публикувано в Правителствената информационна служба, съобщава бТВ.
Постановлението е направено седмица по-рано – на 9 август по време на закрито заседание. Георгиев заменя на поста Цветелин Цолов. Защо ли се е пазело в тайна досега остава загадка.
От решението става ясно, че предложението за рокада е дошло от министъра на външните работи Екатерина Захариева.
След като подаде оставка като председател на антикорупционната комисия, Георгиев беше възстановен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура.
Решението му да се оттегли дойде след няколкомесечна сага около терасата на апартамента му, която се оказа, че не е вписана в пълнота в имуществената декларация, като на нея има незаконно построени обекти.
Статутът на барбекюто на Пламен Георгиев се оказа спорна тема и вътре в институциите, като в резултат на скандала си тръгна дългогодишният шеф на строителния контрол в СО Влади Калинов. Крайното решение на инспекторите от община Слатина постанови, че пристройките не отговарят на законовите норми и трябва да бъдат премахнати.
Според Закона за дипломатическата служба, “ за ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория“ или, по изключение „изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България“. Именно като изявена и авторитетна личност Пламен Георгиев става консул.
Какво му е изявеното само министърката си знае. Остава да направи Митьо Очите посланик в Турция, а братя Галеви – в ЮАР.