Бургас без нито един круиз през последните пет години според Евростат

Големият кораб май нито акостира, нито тръгва от Бургас

Единственият морски круиз, тръгнал от  Черно море е от пристанище Варна, а не от Бургас е бил през далечната 2013 г., сочи европейската статистика, но въпреки това някои местни велможи от Бургас го наричат туристически град ?!

Родните компании предлагат круизи с организиран транспорт до начално и крайно пристанище, което отменя ангажиментите на туристите за организация на самолетни билети. За онези, които искат да отплават от начално пристанище, родните туроператори съдействат за евтини самолетни билети по специални тарифи на авиокомпаниите, хотелско настаняване и визи, където е необходимо.

Така например круизът „Венецианско колело“ с полет от София до Венеция и оттам с круизен кораб струва около 2000 лева, круизът „Американска мечта“ с полет от Истанбул до Маями, САЩ, включва 10-дневен круиз до Ямайка, Кайманови острови, Маями на цена от 3 570 лева и др.

Някои от най-евтините круизи, предлагани от наши компании, включват много изгодни отстъпки до 50 на сто за втори човек при пътуването, като например петдневна екскурзия с кораб около Италия за 500 лева на човек, а три дни с кораб по Средиземноморието на южната ни съседка Гърция се оферират за около 600 лева на човек.

Предлагат се и луксозни оферти по 1 600 лева на човек за 7 дни круиз по най-екзотичните кътчета на Средиземно море, както и оферта от 1 700 лева за 7 дни по крайбрежието на Адриатика.

През миналата година броят на пътниците, които са пътували с морски круиз от страна на ЕС до различни дестинации достига 7 милиона души, като надминава рекорд от 6,9 млн. през 2012 г., сочат данните на Евростат.

Най-много пътници /около 85 на сто от всички пътували/ са започнали своя круиз в една от петте страни на ЕС, като лидерството за най-много туристи на круизни кораби се държи от Италия – близо 2 млн. души са тръгнали на път от пристанища в Италия. Следват: Испания – 1,5 млн. пътници, Германия – 1,1 млн. пътници, Великобритания – 1 млн. пътници и Белгия – 500 хиляди пътници.

Най-много пътници са потеглили на круизни пътешествия от две европейски пристанища, които държат лидерството при този вид туризъм: Саутхямтън, Великобритания – над 830 хиляди пътници и Барселона, Испания – 720 хиляди пътници.

Авантаж по faktor.bg