ВИДЕОКОНТРОЛЪТ В OБЩИНА БУРГАС ДА БЪДЕ ЗАСИЛЕН, АКО ИСКАМЕ ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ВАНДАЛЩИНАТА

В Бургас не липсват камери … Такива имаше Валери Симеонов и СКАТ ТВ, но бургазлии не му повярвах, че ще се бори за тишината с кадри от видеонаблюдението и с право, защото те бяха средства за печалба на тази същата СКАТ.

В навечерието на местните избори свежи и рационални идеи в кандидат-кметската надпревара в Община Бургас излъчва само Живко Табаков, който и този път е уловил пулса на реалния живот и случващото се в общината.

Едва ли някъде ще намерите точни данни за щетите от вандализъм върху общинската собственост, а те са за десетки хиляди левове и могат да се намалят само с комбинация от действия на местно равнище, което включва на едно от първите места качественото видеонаблюдение и неговият широк периметър от най-отдалечения квартален подлез до центъра на града.

Повече камери не означава, че Бургас ще се превърне в „Биг Брадър”, ако с тази информация не се злоупотребява, счита кандидатът за кмет Живко Табаков

Видеоконтролът в община Бургас трябва да бъде засилен. В това бе категоричен кандидатът за кмет на Бургас и общински съветник Живко Табаков. Той взе участие в поредното онлайн предаване „Избери посока на Бургас”. Темата бе Сигурност. До него този път застанаха Димитър Делчев, лидер на „Движение България на гражданите”, и адвокат Димитър Вълчев, който през 2013 година получава званието „Млад предприемач на годината”.

„През тази година камери бяха поставени в к-с „Меден рудник”, отделиха се специално средства от бюджета и за други квартали. Когато говорим за сигурност и помощ за полицията и УКОРС, трябва да бъде засилено видеонаблюдението по главните булеварди и натоварените точки на Бургас”, каза още общинският съветник.

Лидерът на ДБГ Димитър Делчев даде и личен пример за ефективността от камерите.

„Около нашето жилище група вандали чупеха пейки, бариери и други. Събрахме се собствениците на апартаментите в блока и сложихме една камера. Самото й наличие спря вандалските прояви, вече никой не смее да чупи и драска. Видеонаблюдението има превантивен характер. Не трябва обаче да се злоупотребява с личната неприкосновеност”, допълни той.

Кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков поясни, че повечето камери не означават, че града трябва да се превръща в „Биг Брадър”.

Адвокат Димитър Вълчев призна, че видеонаблюдението спомага за разкриването на престъпления, като имало и превантивна полза.

„Смятам, че е нормално увеличаването на камерите в ключови места из града. Масовото видеонаблюдение обаче би засегнало самото психическо състояние на гражданите. Те ще се чувстват постоянно следени и наблюдавани. Това намалява чувството за свобода и хората се чудят дали няма да станат обект на преследване. Сега няма ефективен контрол върху видеонаблюдението и това създава възможност за злоупотреби”, допълни адвокатът.