Скандал! Министерството на отбраната продава дюни?

 Търгът е насрочен за 4 септември, а природозащитници се страхуват от ново бетониране по морето. Според омбудсмана Конституцията е наруена

Около 20 дка на брега на морето се предлагат на търг от Министерството на отбраната. За продажбата и застрояване на Черноморието сигнализираха граждани, съобщава бТВ.
Имотът се намира на територията на къмпинг „Градина” край Созопол. Парцелът е бивше военно поделение и попада в списъка с най-атрактивните места по Черноморието.
Търгът е насрочен за 4 септември, а природозащитници се страхуват от ново бетониране по морето. За bTV oт Министерството на отбраната обясниха, че имотът е с отпаднала необходимост.
Омбудсманът Мая Манолова обясни, че имота попада в обхвата на централен морски плаж „Градина” и според специализираната карта на пясъчните дюни част от имота попада в дюните на плажа.
„Конституцията е категорична, че подобни имоти не следва да се разпродават”, обясни Манолова.
От екоинспекцията обясниха, че теренът не е в защитена територия.
Директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова подчерта, че имотът попада в две „Натура 2000” зони за местообитания на птици и хабитати.
„Коментирам си с непозната госпожа мой пост за нарушаването на Конституцията от страна на Каракачанов, който решил да продаде част от крайбрежната плажна ивица. Коментирам и виждам как нейните коментари изчезват, барабар с моите. Правя един принтскрийн за всеки случай и проверявам с кой си пиша. Било с парламентарния секретар на Министерство на отбраната“, разказва Тома Белев.
„И този секретар ме пита, дали съм бил толкова активен срещу продажби на плажовете и при предишните правителства. Не успях да и отговоря – бях. А иначе, най-обичам някой дето ми харчи данъците да ме пита какво съм правил преди години и защо сега не правя това или онова“, добавя той.
„И така ще го напиша с големи букви за да се знае МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ПРОДАВАЙКИ ЧАСТИ ОТ КРАЙБРЕЖНАТА ПЛАЖНА ИВИЦА. И ГО ЗНАЕ И ВСЕ ПАК ГО ПРАВИ. А ПРОКУРАТУРАТА НЕ НАМИРА НИЩО НЕЗАКОННО В ТОВА“, коментира природозащитникът.