Слепият бай Коста от Българово сбъркал къща с църква и го убили

Маратонецът бай Коста от Българово, който участва в поклонническия поход „Светия път“, влязъл в дома на убиеца, мислейки си, че е селската църква и бил зверски пребит

Слепият бай Коста Янков от Българово, чийто труп бе намерен в близост до пернишното село Дрен преди седмица, е загинал като мъченик. 77-годишният маратонец, който участва в поклонническия поход „Светия път“, разпитвал къде се намира църквата. Местните хора го упътили, но заради слепотата си, той влязъл в частен имот и там намерил смъртта си.
Убиецът му е арестуван тази сутрин на граничен пункт в Хърватия, съобщи пред Dir.bg говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Николай Цветков.
Възрастният мъж е пребит и душен. Открит е чисто гол, само с чорапи на краката. Дрехите му не са открити, както и платнената торба тип мешка, в която носел дребни лични вещи. Не е намерен и мобилният му телефон, който бил от най-старите модели.
Разследващите, които бяха категорични, че възрастният мъж е бил убит на друго място и след това преместен в канавка край пътя, са успели да разкрият престъплението за дни. Установено е, че извършителят е 46-годишен мъж от Софийско.
„Вчера издадохме европейска заповед за арест. Очаквахме, че мъжът е в Италия, тъй като е бил предупреден от роднини, но тази сутрин е задържан на граничен пункт в Хърватия. Подготвяме необходимите документи за екстрадиция. Те вече са изпратени за превод и легализация и ще очакваме решението на хърватския съд“, уточни прокурор Цветков.
Той обясни пред Dir.bg, че къщата в село Дрен, където всъщност е убит бай Коста, е на майката на извършителя. Във фаталната сутрин възрастният мъж питал хора от селото за църквата, но заради намаленото си зрение се объркал и влязъл в имота на убиеца, който въпреки ранния час е бил под въздействие на алкохол.
„46-годишният мъж се нахвърлил над Коста Янков, като крещял, че възрастният мъж е изплашил майка му и 10-годишната му дъщеря. Пребил го е жестоко. След това с колата на съсед изхвърлили тялото край пътя“, допълни Николай Цветков.
По думите му, съседът не е подал сигнал в полицията. Пред разследващите мъжът обяснил, че се е уплашил, че убиецът ще ликвидира и него, тъй като е свидетел. Той добавил, че е запазил вещите на бай Коста, не е мил колата си и не я чистил. Прокуратурата няма да повдига обвинение срещу мъжа, който ще е основен свидетел по делото срещу убиеца.
Все още няма яснота защо извършителят е свалил дрехите на Коста Янков, но се предполага, че така е мислел, че прикрива следите си. Няма данни убиецът да страда от психично заболяване, каза още от Окръжната прокуратура в Перник.