Шампионът Жорж Ганчев загуби последния си дуел със смъртта

Политикът-актьор от Холивуд Жорж Ганчев, който е и световен шампион по фехтовка при професионалистите, си отиде тази сутрин. Ще помага на България от небето

Шампионът Жорж Ганчев, който до последния си дъх даваше всичко за България, си отиде от този свят обичан от приятелите и мразен от продажниците, които съсипаха родината ни. На 79 години той загуби последния си дуел със смъртта. Отиде си обаче с чиста душа в другите измерения на Всемира.
„Днес този свят напусна моят кръстник Жорж Ганчев! Ренесансова, космополитна личност с невероятна култура и енциклопедични познания. В България осмиван и подиграван от секви идиоти, комплексари и продажници (като лицето Славуца), например, Жорж оставя своя ярък подпис в най-новата ни история и незабравими спомени в сърцата на близките си хора.
Ще го изпратим в петък в Света София!“, съобщи Стоян Бончев във Фейсбук.
Актьорът от Холивуд и шампион по фехтовка е единственият българин, който от 1961 г. насам не е вземал заплата от България. Споделял е пред различни медии, че дава живота си, кариерата си и всичко без пари в родината ни, за да помогне на тази страна.
„Да направиш жест, да дадеш нещо на хората е най-голямото удоволствие, тъй като то те мотивира. В такова състояние съм живял и работил дълги години… Оставаш име, което е чисто“, каза той в последното си интервю пред БНТ.
Жорж Ганчев е роден на 29 август 1939 година под името Георги Ганчев Петрушев.
През младостта си се изявява като спортист – шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор), съобщава националната телевизия.
В началото на 60-те години се жени за британска поданичка, емигрира в чужбина. Завършва Британската академия по фехтовка и по-късно в САЩ Театралния институт на Лий Страсбърг и Експерименталния филмов колеж „Шеруд Оукс“ в Холивуд.
В началото на 70-те е световен шампион по фехтовка при професионалистите. Става главен треньор на Лондонския клуб по фехтовка и треньор на олимпийския отбор по фехтовка на Великобритания.
Между 1973 и 1988 година се изявява като режисьор, сценарист в театъра, гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ. Автор е на 7 филмови сценария в Холивуд, пиеси (продуцирани в Холивуд), книги и поезия, изявявал се е също и като актьор с епизодични роли в Холивуд.
След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок и остава неин първи председател до 1996 година, когато съпартийците му устройват комплот и му взимат името на партията.
Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения. С решение 2/1995 г. на Конституционния съд пълномощията му като народен представител са прекратени предсрочно от 13 април същата година (по време на 37-ото НС) поради двойно гражданство (американско).
Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата.
Автор, продуцент и водещ на предаването „Жорж в действие“ по „ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ.
На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.
През последните години Жорж Ганчев беше автор и водещ на предаването „При Жорж“ по телевизия „Евроком“.