Капацитетът на ума тук няма никакво значение често това са хора с налудности, които населението грешно припознава като велики лидери

Какво да се прави с такъв народ. Левски е изстенал, „Народеее…“, друг сглобил строфа „Не сме народ а мърша“. Трети се изпуснал „Трябва да се смени чипа“, за „Матриала“…, „А вий, вий сте идиоти!“. Примери безброй. Да повдигаме ли духа си с лъжи относно историята ни, македонската излагация или да се ругаем за това което сме, да емигрираме ли и не се обръщаме повече назад.

Христо Слави Рачев

„Кръстопътен народ“

Fakel.bg

Ясно е, че не сме хомогенен японски етнос. Ние сме кръстопътен народ. Генетичен сбиреток. Почти никой не знае кой е прадядо му. Католиците знаят. От къде извира желанието на политиците населяващи предимно средните и по – топли пояси на планетата, да бъдат неизлечимо алчни за власт и пари, да послъгват и присвояват материални ценности и статут, който не им принадлежи. И най-лошото, да съветват и ръководят човечеството как трябва да живее. Какъв непресъхващ стремеж да се превърнат в пророци и останат на власт до края на света. С лекота създават правила, пишат вдъхновено трудове и трактати. Всъщност капацитетът на ума тук няма никакво значение, често това са хора с налудности, които населението грешно припознава като велики лидери. Притежават фанатична убеденост, понякога чар и харизма. Ще ги откриете в парламентите, философските и литературни среди, партиите, религиозните фанатици – до последната квартална кръчма. У нас съвсем не е рядкост да видите човешки същества, които съществуват под нивото, на това което наричаме малоумие. От друга страна никой не е доволен от съдбата си. Винаги смята, че заслужава повече. Да надникнем какво става в българските глави. На пръв поглед нищо, бръмчат мухи, занемарено е. Биотоковете дават къси идеологически съединения, които пържат мозъка на нещастника. Това което поразява е тоталното отричане на всичко, включително собствения им живот. Празнотата няма дъно. Ако някъде се съберат повечко хора, веднага се появява реформаторски лидер. Истински апостоли на посредствеността. Каноници на вездесъщата глупост. Как ще се оправим, за тях е въпрос от най-лека трудност. Радикалните идеи тръгват моментално и решават мигом всички въпроси на битието. А то, пустото българско битие е изпуснало влака, тича в междурелсието и вика, ние сме патриотии, имали сме славно миналоо…вечна дружба!

Фейсбук