Изненада или комедия заради изборите в София са арестите на „шпиони“

Русофил означава обичащ Русия, но в БГ територията от 1878 г. насам означава и служещ на Русия.

Ето защо Ботев, Левски, Раковски, Каравелов, Стамболов, Захари Стоянов, Иван Вазов имат точна за времето си оценка за руснаците и русофилството …

Стратегът Георги Раковски е наясно с игрите на руската дипломация.

Още през 1861 г. Георги Раковски издава политическата брошура „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите“ след поредното значително преселване на българи в Украйна. В брошурата си Георги Раковски описва методите на руския царизъм, който при всяко навлизане на Балканите забира хиляди българи, за да ги направи крепостни за своите дворяни, като в същия момент оказва пагубно въздействие върху българската етническа карта. В брошурата си революционерът заключава, че заробването на българите и

завладяването на България е трайна руска цел,

която сега се осъществява в съгласие и със съдействието на османските власти. И днес като предупреждение и с актуалност звучат думите на Георги Раковски, написани в брошурата :

„Послушайте, братя Българе, русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.”

Раковски издава брошурата в Букурещ. Той изпраща там своя сътрудник Теодосий Икономов, който я отпечатва в тираж 3 хиляди броя. Научавайки за остро критичното към Русия съдържание на брошурата, руският генерален консул Хенрих Офенберг подтиква местната проруска българска организация Добродетелна дружина да изкупи и унищожи целия тираж. Въпреки това Икономов успява да отпечата още 3 хиляди копия, които при голяма секретност са прехвърлени в България.

Добродетелната дружина, срещу която на по-късен етап ще насочи стрелите си и самият Ботев, е финансирана от Русия обществено-политическа организация на русофилски настроените българи-емигранти. По външнополитическите въпроси Добродетелната дружина следва официалната политика на Русия. По въпроса за освобождението на България от османско иго Добродетелната дружина разчита главно на помощта на Русия и поради това не споделя възгледите на представителите на българската революционна емиграция в Румъния. След като Русия оттегля подкрепата си поради усложнена външнополитическа ситуация и неуспеха на плана, Добродетелната дружина се насочва към сближаване с Османската империя. През 1869 г. Добродетелната дружина се обявява за създаване на българо-турска дуалистична държава, при която турският султан да бъде провъзгласен и за български цар.

Христо Ботев вече е наясно с домогванията на руския империализъм и опита му да подчини българската национална кауза на своите имперски цели, докато в същия момент двуличната политика на руската дипломация съвсем ясно показва антибългарската си същност.

След януарското въстание в Полша през 1863 г. срещу руския царизъм, подобно на хиляди свои сънародници, Хенрих Дембицки емигрира в Румъния, където се среща с Христо Ботев.

Една от първите му карикатури с текст към нея, написан от самия Ботев е посветена на русофилската организация Добродетелна дружина, (виж водещата илюстрация,б.а.)

Карикатурата „Произхождение на букурещките нотабили” представлява магаре, чийто юзди се дърпат от Кремъл, а резултатът ясно се вижда да излиза от задницата на магарето (нещо непознато?!)

Един от видните руски панслависти по онова време е Аксаков, който по-късно ще бъде предложен и за български княз. През 1885 г. Аксаков ще напише във вестник „Русь” ключовите думи, издаващи същността на руския панславизъм:

„Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”

В статия посветена на издаването на българо-сръбския вестникъ „Югославия” Ботев пише във вестник „Дума” през 1871 г. :

„Нѣма славянинъ юженъ или западенъ, нѣма свѣстенъ човѣкъ, който би можалъ да съчувствува на такава абстрактна идея, каквато е тази на руситѣ, съ осѫществяването на която се поглъщатъ цѣли народности, отдѣлени една отъ друга съ история, литература, нрави, обичаи. Съ химическото сливане на подобни народности става композицията на робството, на яда, който приема почти цѣло столѣтие болната Полша.”, отбелязва Георги Георгиев, специално за Faktor.bg.

Дядо Вазов пише в сбирката „Нови екове” и в стихотворението „На руските воини”, нещо ново за „братушките“:
„О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошле на полята балкански
немили, неканени гости?”
„И пак ви не мразим /не крия:
обича ви още народа/;
но любим и свойта свобода,
стократно по любим я ние.
За тоз кумир ние се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!”

Политологът Николай Подчасов обрисува в DW

два основни типа русофили в България. Според него БСП олицетворява пропагандираното по време на комунистическия режим просъветско русофилство и обвързва привързаността към освободителката Русия с пиетета си към „автентичното ляво“. Само че курсът на Кремъл изобщо не е ляв.

Много по-успешно и полезно за Русия е русофилството на „Атака“, чиято „национал-патриотична“ пропаганда загърбва съветските „ценности“ и се фокусира върху общите за българите и за Руската империя сполуки и традиции в историята и в православието. Проблемни са обаче шумните публични скандали, устройвани периодично от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, отбелязва Подчасов.

Полезна за Кремъл е и „АБВ“ на Георги Първанов, твърди политологът, но посочва, че конфликтът между „АБВ“ и нейната партия-майка БСП намалява влиянието на русофилските кръгове върху българската политика.

Интересното обаче за нас е защо органите и органчетата като че ли забравиха нещо важно …

Бившият генерал от КГБ и екс шеф на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников отмаря тайно в хотел „Орфей” в Девин, който е известен в медийното пространство като сарая на Доган. От 28 април съветският генерал, който одобри издигането на Румен Радев за президент на България, бе на гости в нашата страна, по покана на Движение „Русофили”. Привидно публичните срещи на Решетников бяха в Русе – посветени на 140-годишнина от Освобождението на България от османско робство и 200 години от рождението на цар Освободител. От началото на май обаче близкият до Кремъл и Владимир Путин анализатор сякаш потъна в дън земя. За визитата му вече не се появява и дума, въпреки, че генералът

отговаря от години пряко за реализиране на руските интереси

в нашата страна.

Според източници от контраразузнаването Леонид Решетников отмаря от няколко дни в родопското градче Девин. Приютил го е сараят на Доган „Орфей”. Взети са и специални мерки за сигурността и комфорта на руския гост. Всъщност мястото е неслучайно избрано – изключително удобно за конспиративни срещи с политици и държавни мъже. Източници от „Русофили” твърдят, че генералът държал този път визитата му да не се свързва с явни политически скандали, които компрометират Русия в очите на българите. От друга страна, почетният председател на ДПС Ахмед Доган е стар приятел на генерала от КГБ, въпреки че личните им срещи са обвити в голяма дискретност. Преди две години, когато Корнелия Нинова бе превърната в публична мишена за срещата си с Решетников докато договаряли кандидатурата на Румен Радев за държавен глава, важен разговор на Ахмед Доган с близкия до Путин анализатор остана неосветен. На 25 февруари 2016 година Леонид Решетников гостува в сараите на Ахмед Доган в „Бояна”. Тогава генералът е в компанията на митрополит Иларион Алфеев, завеждащ външния отдел на Руската Църква, Румен Петков от АБВ, шефът на правителствена болница проф. Любомир Спасов, Йордан Цонев и полковник от НСО. Решетников остава вечерта почти два часа и половина в сараите на Доган. Именно тогава обсъждат стратегии за президентските избори и завръщането на БСП и ДПС във властта. Решетников  гостува у нас за тържествата по обявяването на руския духовник Серафим за светец, реализиран от Руския институт за стратегически изследвания. Колкото и учудващо да е, но на сайта на Руската православна църква все още се твърди, че Ахмед Доган лично е присъствал в катедралния храм „Св. Александър Невски” при обявяването на Серафим за светец (Виж ТУК, б.р.).

Днес Решетников отново е гост на Доган, но в Девинските сараи, удобно място за инкогнита среща между двамата, а и с други български политици и общественици, които

могат да реализират руските планове у нас

Наивно е да вярваме, че съветският генерал е просто почиващ в България обикновен руски пенсионер. Все още ясно кънтят думите му от преди две години, че прозападният елит в България трябва да бъде зачистен, а страната – извадена от ЕС и НАТО. За сега сценарият не сработва, но Кремъл едва ли ще се откаже от амбициите си, които в никакъв случай не са приятелски и братски към нас. На ход са спец службите, които не са обявили Решетников за опасен за националната ни сигурност и не са забранили пребиваването му на наша територия, но поне са длъжни да знаят къде и с кого генералът крои планове написа през юни 2018 г. faktor.bg

КОЙ и какво чакаха, може би заплахата за местните избори в София и бият по дребните русофили, а не по сарайските начинания ?

И да не забравим, че на парламентарните избори през 2017 г. Николай Малинов – руската връзка с Решетников и Малофеев се кандидатира от листата на „Обединените патриоти“, които са помощното колело на ГЕРБ.

През 2015 година Малинов и Малофеев искаха да погълнат частната телевизия TВ7. В интервю Малофеев обяви, че връзката му с Малинов е „много близка“ – и предсказа „брилянтно бъдеще“ за русофилите.

А Борисов се срещна с Национално движение на русофилите …

Дали има реални шпиони на Русия в БГ територията ?! Сигурно ги има, както и подставени лица на руския капитал с интереси от братската рафинерия до мирния атом и руското оръжие и техника.

Едва ли обаче нарочените за агенти са такива, макар и изявени русофили…

Полека да не се изложим пред чужденците …

Авантаж

колаж : Авантаж