Истерията „Полфрийман“ или запревърна богинята Темида в просякиня

Моля се да се върне Темида и да означава справедливост…. Това, че ще се случи това когато тези, които я превърнаха в посмешище напълнят затворите, коментира Румяна Ченалова

Случаят „Полфрийман“ раздели обществото и доведе до истерия политиците. Много хвърлиха кал и камък по стопяващата се Темида, която от богиня, бавно, но сигурно се превръща в измъчена, раздърпана, охулвана и презирана просякиня. Това сподели във Фейсбук бившата съдия Румяна Ченалова.
„Правото е лост за изправяне на изкривените обществени отношения, за връщане на равновесието и хармонията, наречена справедливост. Правните норми не се създават от съда. Той прилага закона….лош или добър. В основата на закона трябва да стои морала, не вендетата, не принципа „око за око, зъб за зъб“. Съдът прилага този морал, не моя, твоя, нашия“, коментира тя.
„Създадоха се абсурдни закони, транспонираха се/ или не/ европейски директиви. Когато има противоречие с европейското законодателство думата има съдът в Люксембург. Има Съд по правата на човека, Конституционен съд, ВКС. Изумена съм от лекомислието, с което се коментира правния казус от неспециалисти. Огорчена съм от безмилостните крясъци на политически лидери и политици с претенции“, сподели Ченалова.
„Най – лесно е да се хвърли камък. Камъните обаче целят политически дивиденти – мерзко, недостойно, обидно“, добавя тя.
„Колко от кресльовците въстанаха против недомислиците в законодателството, против лобистките закони и процесуалните абсурди? Защо нямаше протести и интервюта? Защо удобно аплодираха недомислиците на правната комисия? Къде беше „златния пръст“, когато се приемаха безумните изменения в НК, НПК, законите за дейността на КОНПИ“, пита съдийката.
„Няма да обсъждам съдебния акт, защото не познавам фактите и доказателствата. Няма да коментирам морала и поведението на съдиите, защото знам колко е трудно и тежко да се постанови подобно решение и защото вярвам, че закона е над всичко и всички. Тъжно ми е за Темида, която отдавна слезе от пиедестала си“, сподели тя.
„Моля се да се върне … и да означава справедливост… и никой повече да не посегне към камък или дума, с която да нарани името и. Вярвам, че ще се случи…когато тези, които я превърнаха в посмешище напълнят затворите. Тя е по- силна от тях“, коментира Румяна Ченалова.