Прощаваме се с проф. Вучков – аристократът, който громеше простаците и Шайката

Наскоро ми се обади посред нощ много афектиран, за да ми заяви, че ако Слави си купи Евроком той няма да остане на ефир, разказва Николай Бареков

България се прощава с проф. Юлиан Вучков. Писателят, който си отиде от този свят в деня, когато празнувахме Независимостта на отечеството ни, остави след себе си над 20 книги и стотици публикации.
Поклонението пред тленните останки на известният литературният и театрален критик ще е в четвъртък от 12 часа в църквата „Свети Седмочисленици“.
„Бог да прости моя дългогодишен колега, приятел и сладкодумен колега професор Вучков….! Беше съавтор и гост в десетки наши предавания. Бяхме колеги в ТВ 7 и Евроком. Професорът беше задълбочен ценител на живота, изкуството на сцената и интелигентните дами. Имаше неповторим и колоритен характер. Едно негово обаждане по телефона понякога траеше с часове. Не обичаше да го прекъсват и да му противоречат на тезата“, сподели във Фейсбук Николай Бареков.
„Професор Вучков ненавиждаше и громеше безжалостно простаците и арогантните в политиката и в медиите. Воюваше с невежеството и наивността на простолюдието. Поучаваше безпросветните със словесен огън и жупел. Той бе духовен аристократ и страдалец“, добавя бившият евродепутат.
„Това лято ми се обади посред нощ много афектиран и емоционален, както винаги, за да ми заяви, че ако Слави си купи Евроком той няма да остане на ефир с неговото култово предаване. Ето заради този чешит характер професорът имаше милиони почитатели и никого не оставяше безучастен към себе си“, разказва Бареков.
Юлиан Димитров Вучков е роден на 31 януари 1936 г. в град Варна. Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките на тема „Българската драматургия (1878 – 1944).
Български есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик, доктор на науките. Създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания.
От октомври 2012 г. той е почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, а от 2013 година – и на Университета за национално и световно стопанство. Той е един от най-ярките образи на екрана, пишат във Фейсбук колегите му от Съюза на българските писатели.
Завежда кабинет по режисура в Творческия дом на актьора през 1959 – 1969, а от 1969 до 1990 е главен редактор на списание „Театър“.
Работи дълги години в Канал 1 (в предаването „Всяка неделя“), 7 дни ТВ, където създава рубриката „Храна за душата“ – предаване, посветено на проблемите и философията на човешкото съществуване. Първото си предаване „Ум робува, ум царува“ води по Канал 2001 в продължение на три години. По-късно води предаването „Размисли и страсти“ по телевизия СКАТ. До февруари 2009 г. Вучков е водещ на предаването „Времена и нрави“ по телевизия ТВ2. Предаването е на живо, гостуващите музиканти свирят и пеят на живо, без плейбек или сингбек. Води рубрика „Посланията на Юлиан Вучков“ във „Вестник за жената“. В края на февруари 2009 г., Юлиян Вучков е отстранен от телевизия ТВ2, както и неговото предаване „Времена и нрави“ е свалено от ефир. Впоследствие е преместено в телевизия ББТ, където се излъчва за 4 месеца, а впоследствие напуска канала. Вучков продължава да работи в Нова телевизия в предаването „Здравей България“ като „Морален наблюдател“ един път седмично, в което 10 минути той дискутира относно морала в обществото. От 7 септември 2010 г. стартира предаването „Времена и нрави“ по телевизия „Канал 3“. През март 2012 г. напуска Канал 3 заради получени по-добри предложения от други телевизии. През 2013 г. се подвизава в предаването „Гореща точка“ по ТВ 7. През март 2014 г. предаването му „Времена и нрави“ е преместено в телевизия Евроком.
През 2017 г. Евроком снима документалния филм за Юлиан Вучков „Студиото на живота“.
ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!