„Бойко III” в шах след гаврата с македонците и „общата“ история

Ако спрем македонците за ЕС, ще предизвикаме тяхната омраза и радост у душманите ни в Белград, а ако си замълчим – губим националното си достойнство, коментира Емил Василев

Кабинетът „Бойко III” е в шах след гаврата на управляващите с македонците и българската история, които непонятно защо те наричат обща, след като „великата“ македонска нация бе измислена в „далечната“ 1945 година.
„България пред дилема – да допусне ли Македония до преговори за членство в ЕС, като преглътне несериозното отношение на членовете на Комисията по исторически въпроси и двусмислените изказвания на някои македонски политици или да препъне братята македонци, като запази честта на българската нация и неприкосновеността на нейната история“, сподели във Фейсбук бившият депутат Емил Василев.
„В интерес на истината гърците пак го измислиха по-добре от нас – унизиха до край македонците и дори ги накараха да си сменят името и писмено да заявят, че историята на античната Македония не е тяхно историческо наследство. За разлика от гърците, ние сами даваме част от историята си за общо ползване с македонците, пък те се дърпат. Ненормална работа“, коментира той.
„Ние също можехме овреме да изискаме македонците да се откажат от претенциите си за средновековния цар Самуил, който няма как да е бил македонски цар, защото просто по това време не е имало македноска нация и държава, както и за Охридската архиепископия, която по същите причини си е била чисто българска“, обясни адвокатът.
„Можеше овреме да изискаме македонците да признаят безспорния факт, че героите на ВМРО са били с българско етническо съзнание /сами са се определяли като такива – безспорен факт/, които са се борили за освобождението на Македония и нейното население от османско владичество, бранили са я от гръцките и сръбските попълзновения“, добави той.
„Понеже в продължения на 30 години нищо такова не беше направено от българските политици, сега нямаме полезен ход и изпадаме в ОСТЪР ЦАЙТНОТ. Ако спрем македонците за ЕС, ще предизвикаме тяхната омраза и бурна радост у общите ни душмани в Белград, Москва и Атина, ако си замълчим – губим националното си достойнство. Дай да те видим сега, Бойко. Нали си голямата работа“, коментира адвокат Василев.