Вадят чували с пари за балотажа?

След апартаментГейт и терасаГейт социолози заговориха за чувалГейт. Властта вадела чувалите с пари, за да не загуби катастрофално изборите

Изборите в Бургас и Несебър минаха, но търговията с гласове в страната продължава. След като превърна Николай Димитров в мъченик и мотивира несебърци да гласуват за него, гешефтурата прокуратурата остави богатите партии да опорочат изборите. Очаква се крупна сума да бъде инвестирана и в балотажа.
Управляващите пък обявиха, че се опасяват от манипулации преди втория тур на изборите.
След заседание на изпълнителното бюро от ГЕРБ обявиха, че очакват „Костниброд” 2 в неделя, съобщава Нова телевизия.
„Имаме данни за по-сериозни предстоящи опити за компрометиране на изборния процес на втори тур в аванс и че ще има опити той да бъде представен като подменен, корумпиран, купен, и т.н., особено в София”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.
Отговорът дойде не от централата на БСП, а от Мая Манолова. „Г-жа Фандъкова е пълен хегемон в ромските квартали. Къде са правоохранителните органи? Те стигнаха до Несебър, но не стигнаха до „Филиповци” и до квартал „Христо Ботев”, каза тя.
Социологът Андрей Райчев пък изчисли, че в София купените гласове са между 10 000 и 20 000 и те ще се решаващи за изхода от вота в неделя, ако не излизат хората да гласуват.
„В София сме около 1 милион гласоподаватели, а гласуват по-малко от половината. Достатъчно е да излязат още 200 000 души и купените гласове няма да играят никаква роля“, обясни социологът.
Той разкри, че има цели секции, в които се гласува 90 на сто от хората, чиито имена са в изборните списъци. „В София в някои райони ГЕРБ има 2000 гласа, а всички други партии и кандидати – общо 200. Очевидно са купени“, коментира Райчев.
Няма социологическа агенция, която да мери съотношението между ГЕРБ и БСП на такова гигантско разстояние, добави той.
„Някакви вождове се договарят, разнасят чували и всичко приключва. Единственият лек срещу това е хората да излязат и да гласуват. Нищо друго не помага“, коментира Андрей Райчев.
„Мизата се вдига и на някои места е стигнала до 250 лв. кеш за глас. Имало е и „семейно“ гласуване срещу 1000 лева на семейство. Цялата държава е била купена, вкл. големи градове като Пловдив и Варна. София е може би единственият град в БГ, където некупените гласове преобладават над купените“, сподели във Фейбук бившият депутат Емил Василев.
Ако протестният вот в неделя надделее над антикомуниситическия, Фандъкова ще трябва да се разкара от политическата сцена, а след нея и шефа й – Бойко. Затова управляващите ще положат старание да не загубят София.