Гешев имал мисията да защити Шайката, след смяната на властта

Основната „оперативна задача“ на Гешев, която водещите го офицери ще му възложат, ще бъде да пази от наказателно преследване падналите от власт, коментира адвокат Василев

Kолко ще издържи новоназначеният главен прокурор Иван Гешев, преди да му изгорят бушоните? Този въпрос „заби“ в социалните мрежи бившият депутат и настоящ адвокат Емил Василев.
„Не познавам професионалните качества на г-н Гешев, затова няма да ги коментирам. За личните му качества обаче всеки може да съди от десетките му медийни изяви, направени през последните седмици в рамките на невероятно мощна медийна кампания в полза на номинацията му за Главен прокурор, превърнала се в комично състезание с един кон, в което различни институции положиха огромни усилия, за да не изглеждат комично“, коментира той.
„Апропо, възниква въпросът кой плати сметката, за да ни заливат медиите с образа на неустрашимия борец с престъпността, но това е друга тема. След безумното му и направо ще кажа глупаво първо интервю, което почти доведе до революция, г-н Гешев се попромени, определено намали говоренето на неща, които не разбира и спря да се държи като зле подготвен политик, вместо като магистрат. Явно доста пиари и медийни консултанти бяха ангажирани да спасяват положението“, сподели във Фейсбук адвокат Василев.
„Спешно под негово ръководство се проведоха и няколко операции срещу кримиконтингента, в рамките на които Гешев се държеше като ранния Борисов – само дето шлиферът и бомбето липсваха“, добави той.
„Въпреки медийните бози съмненията ми относно личните му качества у мен остават – съмнявам се, че този човек има убеждения на демократ и на човек, който ще брани законността и правата на гражданите за сметка на корумпираната политическа класа, която го излъчи и лансира“, изтъкна юристът.
„Очевидно му липсват „първите седем години“, когато говорим за европейски и цивилизационни ценности. Явно повече е наблягал на футбола в Симеоновската академия, вместо да чете Алвин Тофлър, Питър Дракър, Дж. К. Гълбрайт и др. подобни, които да му отворят очите как е устроен светът и как функционира властта“, добави той.
„По време на мандата му ще се извърши смяна на властта – през 2021 година има едновременно парламентарни и президентски избори, а вероятно и магистрала „Хемус“ ще бъде доста напреднала. Основната „оперативна задача“, която водещите го офицери ще му възложат, ще бъде да пази от наказателно преследване падналите от власт. Затова е сложен на този пост“, подчерта бившият депутат.
„До тогава пиарите му усилено трябва да работят, за да убедят или заблудят българското общество, че е независим магистрат, а не кукла на конци и момче за поръчки, лоялно на даващите му бакшиша. Аз лично имам сериозни съмнения, че г-н Гешев разполага с достатъчно капацитет, за да изпълни отредената му роля. Че ще срази враговете е ясно, но дали ще успее да защити своите след падането им от власт през 2021?“, пита той.
„Пък и Бацката и сие доказаха многократно, че не са в състояние да излъчват читави хора за високите етажи на съдебната власт. Залагат основно на лоялни ченгета след провала с шефа на ВКС Лозан Панов, който беше кадър на ДПС и БСП, но отказа да сътрудничи на ГЕРБ. В случая с Гешев пак се търси одобрен от ДПС и лично от г-н Пеевски и удобен на БСП кандидат, по възможност ченге“, коментира Емил Василев.
„Психолозите обаче отдавна са доказали, че след 5 години служба в МВР ченгетата са необратимо повредени и често дават на късо. Ще видим колко ще издържи Гешев, преди да му изгорят бушоните…“, добави той.