Защо българите загубиха доверие в държавата

 Преходът ни отвори очите, каза президентът Румен Радев. Когато корупцията остава ненаказана, гражданите губят доверие в правовата държава, коментира той

Защо българите загубиха доверие в държавата? На този въпрос се опита да отговори президентът Румен Радев по време на форума „30 години от промяната“, организиран от германската фондация “Фридрих Еберт”.
Той призна, че българския преход е изпълнен с катаклизми и разочарования.
Държавният глава зададе въпроси за демографската криза, недостатъчния според него икономически растеж и недостатъчно прозрачното разделение на властите.
„Когато противно на принципите на парламентаризма парламентът е зависим от правителството, оттам ерозира и разделението на властите. Когато се заглушава свободата на медиите, се заглушава и гласът на гражданите, когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава ненаказана, гражданите губят доверие в правовата държава”, коментира Радев.
„Преходът ни отвори очите и разбрахме, че когато властта се отнема от гражданите, се концентрира в една група хора. Те изместват приоритетите към упражняване на власт за тяснопартийни и лични интерес“, каза още Румен Радев.
Как хората да имат доверие в държавата, като властта е в мафията!? Нужно е или да се промени формата на държавно управление, или стане революция, за да се смени управляващият елит.