Лозан Панов унижи Гешев, пита Цацаров става ли за прокурор

 Излишен ли е въпросът на Лозан Панов по колко от обвинителните актове на Иван Гешев има присъди и какви са те, коментират от „Правосъдие за всеки“

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в писмо до Сотир Цацаров поиска доказателства, че кандидатът за главен прокурор работи качествено, а прокурорските актове, които е изготвил, отразяват задълбочени и системни познания в областта на наказателното право и процес, съобщава бТВ.
„Тиражираната изключителна оценка на способностите на кандидата неминуемо означава, че прокурорските актове, които е изготвил, отразяват задълбочени и системни познания в областта на наказателното право и процес“, пише Лозанов.
Излишен ли е въпросът на Лозан Панов по колко от обвинителните актове на Иван Гешев има присъди и какви са те? Това коментираха от Инициатива „Правосъдие за всеки“.
„Естествено най-важното качество, което един(ственият) кандидат за главен прокурор трябва безусловно да притежава, е безукорен и доказан професионализъм. А първият и най-обективен измерител за качеството на работа на прокурора са внесените от него обвинителни актове, обвиненията, по които се е стигнало до присъда, съответно – върнатите от съда актове, прекратените дела, оправдателните присъди и т.н.“, коментираха от протестната група.
„Оказва се обаче, че опитите да се добие информация извън обявената безполезна статистика удрят на камък. За сметка на това Гешев играе главна роля във всичко, което се случва в държавата“, сподели администраторът на групата във Фейсбук.
„Един от ефектите на този изкуствено създаден фонов шум около избора на Гешев очевидно е отклоняването на същностната дискусия за неговите професионални и морални качества – основното конституционно изискване към човека на върха на прокурорската пирамида“, добавя той.