Мониторингът върху България отпада, но какво от това като корупцията остава?

 В последния доклад се казва, че сме изпълнили 17 препоръки, но кои – да си строим къщи за гости за лична употреба и апартаменти с вътрешни асансьори, пита Иво Христов

Мониторингът върху България отпада. Евродепутатът Елена Йончева сподели във Фейсбук, че лично е говорила с председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на въпроса дали т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка за страната ни отива в историята, той й е отговорил с „Да“.
„Разговаряхме малко преди началото на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург. Споделих с него, че България трябва да полага повече усилия за установяване на правова държава, с което председателят на Европейската комисия се съгласи“, добавя Йончева.
„Мониторингът е инструмент за защита на правата на българските граждани, с който да им гарантира европейски стандарти на законност и справедливост. Въпросът не е псевдозащитата на националната чест с отпаднането или не на механизма за сътрудничество и проверка“, коментира пък Радан Кънев.
„Единственото, което има значение е дали българските граждани имат съдебната защита, сигурността и преди всичко – гаранциите за справедливост, които са право на всеки гражданин на ЕС. Независимо какво казва Юнкер, ние знаем, че това не е така“, сподели той в социалната мрежа.
„Затова е много важно какво следва, какви гаранции имаме като българи и европейци. Към момента имаме една препоръка от Юнкер към фон дер Лайен да свали мониторинга за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност“, обясни бившият лидер на ДСБ.
„Предстоящите дебати в ЕП трябва да гарантират на българите, че Европа не ги изоставя на произвола и корупцията. Той трябва да покаже на всички европейски граждани, че европейските институции не абдикират от отговорността си да гарантират законността и справедливостта“, добавя той.
„Задължително е да влезе в сила ефектвен механизъм за върховеноството на закона във всички държави-членки на ЕС, независимо дали един или друг лидер иска да прикрие колко е корумпирано управлението му“, коментира Кънев.
„Ако призванието на Механизма за сътрудничество и проверка беше да европеизира българските правосъдие и обществен ред, това, което стана, беше, че ние българизирахме Европейската комисия. Разбира се, че е добра новина отмяната на мониторинга. Той е напълно безпомощен. Но най-вече това е добра фалшива новина, тъй като важни са мотивите и моментът, в който се случва това“, сподели в социалната мрежа колегата му от Европейския парламент Иво Христов.
Според него отмяната е предизборен подарък за кабинета „Борисов“ в навечерието на местните избори.
„Вътре се казва, че сме изпълнили седемнадесет препоръки. Кои именно? Да си строим къщи за гости за лична употреба? Да си строим апартаменти с вътрешни асансьори? Всичко това сме го изпълнили“, шегува се той.
„Относно различното отношение към Румъния – знаете, че там има много осъдени за корупция и бившият шеф на антикорупционния орган в страната днес е европейски главен прокурор, но Румъния получава лоша оценка и продължаващ мониторинг. В България нямаме осъдени за корупция, но за сметка на това получаваме предизборен подарък. Очевиден е политическият контекст“, сподели Христов.
„Формално ние сме изпълнили 17-те изисквания, но какъв е резултатът? Имаме нов антикорупционен закон, който в рамките на шест месеца беше развенчан. Имаме председател на антикорупционния орган, който е на път да замине като консул и си разруши терасата по нареждане на премиера. Ето така функционира българската антикорупция“, обясни евродепутататът социалист.
Според него провалът на Механизма за сътрудничество и проверка, който ще ни бъде представен като успех, не може да заблуди българите, чиито очаквания за законност и справедливост с европейко съдействие останаха несбъднати.