„Репортери без граници“: „Никога не е била толкова зле, откакто България стана демокрация“

„Репортери без граница“ оцениха по достойнство стабилността на ГЕРБ в политиката спрямо медиите.

„Ситуацията с медиите е ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега, особено преди номинацията на главния прокурор“, бе коментарът на директора на „Репортери без граници“ за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел.

„Никога не е била толкова зле, откакто България стана демокрация“, допълни генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.

Явно това е печален рекорд за 30-те години преход и то точно при управлението на „десния“ Борисов и патрЕотите …

Но и един среден пръст от вицепремиер за народа наш любим по национална телевизия е достатъчен, за да илюстрираме казаното от „Репортери без граници“.

кадър от „Канал 3“

Генералният секретар на организацията Кристоф Делоар препоръча нов медиен закон, който да осигури редакционната независимост и авторитета на журналистиката. „Да се реагира не е достатъчно. Необходима е системна реформа“, допълни Делоар.

111-ото място на България в Индекса за свободата на пресата на „Репортери без граници“ е тревожно преди всичко заради констатираните сериозни проблеми в медийната сфера, която е призвана да бъде опора на демократичните процеси. Липсата на всеобхватен медиен закон, който да задава стандарти и да регулира дейността на всички медии у нас, е сред причините за състоянието на медийната среда, заяви президентът Румен Радев на среща с Кристоф Делоар и Адес-Мевел.

Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел изразиха загриженост, че в последните 13 години в България се наблюдава устойчива тенденция на влошаване на свободата на словото. Като проблем пред страната ни те откроиха и липсата на ефективни резултати в разследването на случаи на нападение и заплахи срещу български разследващи журналисти.