„Томас Кук“ затваря 500 хотела в Испания

Фалит и след фалита нищо …

Нищо и половина обаче …

В Испания 500 хотела ще затворят врати незабавно заради фалита на британския туроператор „Томас Кук“ (Thomas Cook), обяви вчера президентът на Испанската конфедерация за хотелиерство и туристическо настаняване Хуан Молас, цитиран от Франс прес.

Неплатената сметка на „Томас Кук“ в Испания може да надхвърли първоначалната оценка от 200 милиона евро ?!

От 500-те хотела, които могат да затворят, 100 зависят изцяло от „Томас Кук“, а между 30 и 70 процента от клиентелата на останалите се осигурява от британския туроператор, уточни Молас.

Президентът на конфедерацията, представляваща 15 000 предприятия в испанския туристически сектор, даде за пример хотел във Фуертевентура на Канарските острови. Там неотдавна са похарчили 20 милиона евро за реновиране, а от 7 октомври ще има 700 празни стаи и 200 служители, които ще трябва да бъдат освободени съобщава БТА.

Туроператорът е водил у нас през лятото между 350 000 и 450 000 души.Според председателят на Института за анализи и оценки в турзима Румен Драганов пък сумарните загуби за българския бизнес могат да достигнат 100 млн. лева.

Може да очакваме и до 20 % спад на туристите догодина, а това за Черноморието е тежък удар, както и спад на средствата от туризъм в БВП на страната на  9-10 % …

Е, ако корейците дойдат на море, за да ни учат да правим коли, може и да се размине ?! Хахахаха …

Свободен автор – Философа