Хотелиерите от Слънчев бряг да се спасяват сами, държавата е мащеха!

Според министърът на туризма Николина Ангелкова държавата не бива да спасява хотелиерите от Слънчев бряг от фалит, те сами се набутали с рискови договори

Хотелиерите от Слънчев бряг отново поискаха помощ от държавата. Георги Илиев от Бургаската туристическа камара отправи към Министерството на туризма призив да бъдат подпомогнати колегите му с кредити, за да не фалират хотелите в най-големия български курорт. Пред бТВ той сподели, че не е засегнат от фалита на „Томас Кук“, за разлика от други хотелиери, които вероятно вече са прежалили дължимите от банкрутиралите британци стотици хиляди левове.
Вълчо Вълчев, който управлява голям хотел в Слънчев бряг пък каза в Бургас, че има да получава 497 000 евро от фалиралата компания. Той и повечето от колегите му обаче вече не очакват министър Николина Ангелкова да им хвърли спасителния пояс, за да не потънат под тежестта на задълженията.
Вълчев дори сподели, че фирмата му няма никакви задължения към служители и доставчици, за разлика от другите потърпевши от фалитите на „Томас Кук“ и „Астрал Холидейз”.
Сена Кондова, която е организатор на екскурзии, пък сподели, че има да взема от банкрутиралия български туроператор 150 бона и е загубила надежда, че може компанията й да бъде по някакъв начин компенсирана.
Превозвачи пък казаха, че компаниите им са затруднено положение и няма как да развиват дейност заради неизплатените договори с „Астрал Холидейз”. Те настояват за среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя от студиото на „Тази сутрин“ се опита да ги успокои като изтъкна, че няма нищо против да се видят, но побърза да охлади мераците на държавни помощи, като каза, че отношенията между „Томас Кук“ и българските бизнесмени били частно правно, поради което държавата не можело да се меси. Не обели нито дума за ниско лихвени кредити, но коментира, че договорите, които сключили с британският туроператор били рискови, защото ставало въпрос за отложени плащания за 60 дни. Рискови са, защото държавата я има само, когато трябва да прибира на хората парите, за да има повече средства за управляващите, а когато някой изпадне в беда – да се спасява сам! Очаква се следващото лято много от хотелите в Слънчев бряг да останат затворени заради липсата на адекватна политика. Тогава, Николинке, и да се давате заеми на хотелиерите, за да могат да посрещат туристи, ще е фатално късно!