Чешкият милиардер Петр Келнер придобива bTV

Снимка: PPF Group

Чешкият предприемач Петр Келнер е постигнал споразумение за придобиването на Central European Media Enterprises (CME) – компанията-мажоритарен собственик на българската телевизия bTV.

Това става ясно от съобщение на CMЕ, разпространено и от bTV в неделя вечер.

Сделката ще се осъществи през филиал на PPF Group на Петр Келнер в парична транзакция, оценена на приблизително 2,1 млрд. долара.

PPF Group на Петр Келнер притежава активи за над 45 милиарда евро .

В групата PPF той притежава мажоритарна част (94,25%) от акциите на холдинговата компания, ръководи стратегическото развитие и общите направления в дейността на групата.

Неговото състояние се оценява на $8,3 млрд.

През 2018 г. PPF Group придоби телекомуникационния оператор Telenor България.

По-рано Келнер опита да купи НОВА ТВ, но Комисията за защита на конкуренцията отказа да разреши сделката. Впоследствие медията стана собственост на фирма, притежавана от братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Най-големият акционер на CME, AT§T Inc., се е съгласил да гласува в полза на сделката.

Придобиването се очаква да бъде финализирано около средата на 2020 г., като подлежи на регулаторно одобрение и изпълнение на обичайните условия за приключване на сделка.

CME управлява водещи бизнеси в пет пазара от Централна и Източна Европа с общо население от близо 45 милиона души. Компанията разпространява 30 телевизионни канала в България.

И запомнете келнер не е вече обидна дума, защото …