Ще спрат ли „татарите“ на „Бойко III” фалшификаторите от Скопие за ЕС?

 Втвърдихме тона, но елитът в Македония не може да отстъпи от позициите си, блъскано им е в главите, че българите са татари, коментира историкът Христо Матанов

България рязко втвърди тона към Северна Македония. Политиците ни дружно заговориха за условия, които аверите им от Скопие трябва да изпълнят, в замяна на подкрепата за членството на страната в ЕС и НАТО. Така достлукът на ГЕРБавия вожд Бойко Борисов и министрите му със Зоран Заев и аверите му от Скопие отива на бунището на историята. Остава в миналото, заради фалшификаторите на историята, които не могат да признаят фактът, че признаят, че български герои като Гоце Делчев нямат нищо общо с Македония, понеже такава държава преди 1944-та не е съществувала, а т.нар. „македонска азбука“ и „македонски литературен език“ са създадени от комунистите по нареждане на другарите им Тито и Сталин. Десетки хиляди българи намират смъртта си заради съпротивата им срещу фалшификаторите. Гавра е сега премиерът и някои от министрите му да твърдят, че имаме обща история. Та нима някога е имало българско-македонско царство или просто някой в Брюксел им е поставил такива опорни точки!?
На среща при президентът Румен Радев министри и политици решиха страната ни да подкрепи членството на Скопие в ЕС, но при определени условия. Основният проблем са историческите спорове между двете страни. До няколко дни правителството ще излезе с единна позиция – с ясни условия и критерии, които Северна Македония да изпълни, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС, съобщава Нова телевизия.
За първи път и президент, и управляващи постигнаха единомислие – членството на Македония в ЕС, не може да е за сметка на българската история и идентичност.
”Важно е да се очертаят и така нар. червени линии. Които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония, няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност, като разменна монета”, коментира президентът Румен Радев.
„Каракачанов като войвода е по-твърд, така по шамарите са му в речника. Ние сме по-дипломатични“, каза пък премиерът.
Северна Македония приема препоръките на България, заяви премиерът Зоран Заев. Той поясни, че може бързо да се намери решение за откритите въпроси със страната ни, още повече, че е подписан договор, в който се признава общата история. Македонският министър – председател подчерта, че Скопие е за сътрудничество с България, а целта на страната е да заздрави приятелството и добросъседството.
Междувременно историкът Христо Матанов каза, че България живее с илюзията, че Заев е пробългарски настроен. Естествено, че е по-различен от Груевски, но България не си изигра картите както Гърция, коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.
Матанов коментира, че нещата са много деликатни в тази ситуация. „Ако ние гласуваме „против“, това значи Северна Македония да се ориентира към Сърбия, Русия и Китай. Дано не съм прав, но не вярвам, че ще гласуваме негативно за членството на Скопие. Елитът в Македония е жестоко индуктиран и не може да отстъпи от позициите си. На 4-5 поколения хора в Северна Македония е блъскано в главите, че българите са татари“, каза още историкът.
Бойко греши като смята, че с хората от Северна Македония сме братски народ. Така наречените македонци гледат на нас не като на братя, а като татари. Сърбите са им промили мозъците. „Татарите“ на „Бойко III” сега са в разкрачено положение, защото ако спрат Северна Македония за ЕС, ще влязат в историята, а ако подкрепят фалшификаторите от Скопие, ще бъдат заклеймени като предатели, готови като Георги Димитров да предадат България, за да угодят на господарите си.