Маските падат, но коя е лицето на задкулисието

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова направиха шоу в дебат по Нова, взаимно се опозориха, спорейки за корупцията и задкулисието

ТВ дебатът по Нова телевизия за кмет на София се изроди в безумен маскарад. Двете съпернички в битката за любовта на столичани Йорданка Фандъкова и Мая Манолова взаимно така се омаскариха, че ако някой е искал да им гласува доверие, вероятно доста е размислил дали не е по-добре да подкрепи друг кандидат.
Кавгата започна, след като Фандъкова изтъкна, че Манолова била щедра в обещанията, но нямало как да ги изпълни. Бившата червена депутатка пък предупреди, че скоро ще се наложи да плащаме санкциите, които Европейската комисия ще наложи на България заради мръсния въздух в столицата. Според нея трябва да даваме повече пари и за лекарства, тъй като всяко четвърто дете в столицата е с хронично заболяване.
Кандидатката на ГЕРБавите пък изръси, че липсата на опит с европейските проекти бил недостатък за Манолова, но пък тя от своя страна постави под въпрос компетентността на кметицата, като изтъкна, че за това „говорят“ резултатите, както и санкциите, които регионалното министерство е наложило на Столична община за незаконосъобразно проведени обществени поръчки, при които условията предопределяли кой ще ги изпълнява.
„Да, Фандъкова има опит, но и началник, който има приятелски кръг, стоящ зад определянето на изпълнителите. Затова подмяната на електробусите и автобусите в столичния транспорт изглежда като Българския футболен съюз – слаби резултати с много корупция“, коментира Манолова. Тя обвини съперничката си, че криела неудобните доклади за общинските предприятия, а Фандъкова възкликна, че това е лъжа.
„Зад вас застанаха много партии, въпреки че вие се криете зад гражданите. Преди няколко години бяхте срещу гражданите, когато същата пламенна защита правихте на правителството на Пламен Орешарски, което е модел на задкулисието“, заяви кандидатката на статуквото.
Задкулисието в момента е модела на управление на Столичната община и на държавата, възкликна бившата червена депутатка.
Според нея хората вече не искат да живеят в завладян сиво-бял град и жадуват за промяна. Те не желаят повече ремонти на ремонтите, плащане на едни и същи фирми по няколко пъти за едни и същи дейности. Българите не искат управление с всяване на страх, нито задкулисие. Управлението в София не е дясно. То е задкулисно и корумпирано, коментира Манолова.
„С агресия и лъжи град не се управлява. София е свободен град на свободни хора. Беше направен преди няколко години опит да бъде похитен. Тогава Манолова бе срещу хората, зад които сега се крие“, каза пък Фандъкова.
Манолова е права, че хората искат да се смени модела, но се съмняват, че ако я подкрепят, ще стане първият свободен град в България, защото „независимият“ кандидатка за кмет, неотдавна бе партийно обвързана и възгледите й не бяха толкова демократични, колкото сега, когато реши да се бори за сърцата и на левите, и на десните опозиционери. Кандидатката на ГЕРБ й нанесе тежък удър върху имиджа като припомни как пламенно е защитавала кабинета „Орешарски“, който е модел на задкулисието. Фандъкова също бе омаскарена. На всички е ясно как София се управлява – не дясно, а задкулисно. Двете дами могат дълго да спорят коя е лицето на задкулисието, но така няма да станата по-симпатични на избирателите, на които им е дошло до гуша от мизерията, в която тънат. Време е за промяна, но защо да гласуваме за жени, които не могат да ни я донесат!?