Българите обедняха със 700 000 лева заради Банов?

Двама души от правния отдел на министерството са замесени, обяви министърът, след като го подканиха да подаде оставка. Жалва се дори от тях, уронвали му престижа

Скандалът „Ало, Банов” пламна днес с нова сила. Депутат от БСП призова министъра на културата да си подаде оставката след решението на Върховния касационен съд, според което Министерството вече не може да поиска неустойка от изпълнителите на ремонта на столичното Ларго.
Александър Симов подкани премиера Бойко Борисов да поиска оставката на Боил Банов заради пропуснатите срокове за обжалване на ремонта на Ларгото, съобщава Нова телевизия. Левицата припомни скандала „Ало,Банов”, когато Елена Йончева изнесе аудиозаписи, в които се твърдеше, че Банов умишлено иска да спести 700 хил. лева неустойка на частен предприемач. Тогава прокуратурата извърши проверка и определи записите като неавтентични.
„Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 хил. лева. Отговорността при такава афера трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов. Призоваваме и Борисов да поиска неговата оставка моментално, след като виждаме, че Боил Банов няма мъжеството и морала сам да се оттегли от поста си”, заяви Симов.
Заради пропуснатия срок директорът на правната дирекция към ведомството е подал оставка, заявиха в официална позиция от Министерството на културата. В нея се посочва, че министърът на културата не осъществява процесуалното представителство на министерството, за което са упълномощени юрисконсултите на институцията. В тази връзка и с оглед на резултатите по съдебния иск, предявен от Министерството на културата към фирмата изпълнител, директорът на правната дирекция Татяна Цветанова подаде молба за напускане.
По-късно министърът на културата обяви на извънреден брифинг, че ще даде на прокуратурата всички материали, свързани с делото за ремонта на Ларгото с цел пълно разнищване на случая. „Считам, че тези действия не са случайни и са с цел уронване на престижа на Министерство на културата и лично на моя престиж“, коментира Банов.
Той допълни, че до момента, според вътрешно разследване на Министерство на културата, двама души от правния отдел на министерството са замесени в случая. „Става въпрос за много опитни служители с дългогодишен стаж, над 10 години“, каза още той.
На призива на БСП за оставка министърът отговори, че дори не вижда причина за тази оставка. „Ако съм за оставка, сам ще си тръгна“, добави Банов.
„Случаят „Ало, Банов съм“ е пример как се бори корупцията в България“. Това казах пред БНР – Българско Национално Радио за това как Министерството на културата пропусна да обжалва в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на Ларгото“, сподели във Фейсбук евродепутатът Елена Йончева.
„Тези, които участват в тези схеми, са покривани, а тези, които разкриват и дават гласност, са гонени, заплашени със съд или институциите просто вадят поредните „бухалки“. Г-н Банов ме заплаши и лично със съд. „Ало, Банов съм“ показва как функционира управляващата система, системата на ГЕРБ, как се печелят обществени поръчки, как се правят договорки в ущърб на българските граждани“, коментира острието на социалистите в парламента на Европа.
Министерството на културата не само няма да получи неустойка от малко над 750 хил. лева, но и ще трябва да плати и над 73 хил. лева разноски, добави тя.