Елена Йончева ще съди България в Страсбург заради абсурдни обвинения

Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие моята жалба срещу така отправените обвинения, а това, че искът е допуснат, означава, че е основателен, каза Елена Йончева

Елена Йончева ще съди България в Страсбург. Страната ни ще загуби вероятно много пари заради абсурдните обвинения за пране на пари, които цацаратурата отправя на евродепутатката.
„Относно изпратеното искане на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на моя имунитет, бих искала да заявя следното – практика е Европейският парламент да гласува доверие на националните институции. Това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни“, коментира Елена Йончева.
„Ще напомня, че в българския парламент дадох своето съгласие за свалянето на своя имунитета. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо“, сподели тя във Фейсбук.
„Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие моята жалба срещу така отправените обвинения. Жалбата е съпроводена с необходимите документи. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. Фактът, че този иск е допуснат означава, че е напълно основателен. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая“, коментира Йончева.
„В интервю за Българското национално радио, имах възможността да изкажа позицията си по искането на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на моя имунитет“, добави тя.
„Образуваното досъдебно производство срещу мен, е във връзка с направени и излъчени 7 документални филма, както и за закупена техника. Техниката я има. Така че тук няма абсолютно нищо, което да не е законно или да противоречи на закона“, поясни евродепутатктата.
„Това, в което ме обвиняват, е, че съм знаела 2013 година, когато съм подписала договора с ТВ 7, че средствата, които ползвам, всъщност са придобити по незаконен начин от банка КТБ. 2013 година даже държавата не е знаела, и БНБ, че има проблем с тази банка“, добави тя.
Абсурдните обвинения срещу Елена Йончева бяха като наказателна акция заради кампанията й срещу ГЕРБ по време на предизборната кампания за Европарламента. Ясно е обаче, че нито ГЕРБавите, нито Цацараторчетата ще плащат за грешките си. Парите ще бъдат взети от бедните български данъкоплатци.