Мръсен номер срещу кмета на Несебър

Ако Гешефтурата успее да задържи кмета на Несебър Николай Димитров в ареста 6 месеца, ще има предсрочни избори, на които обаче ГЕРБерастите пак ще се провалят

Кметът на Несебър Николай Димитров изправи властите у нас пред прецедент. След като беше преизбран още на първи тур, той трябва да положи клетва, докато е в ареста, заради купуване на гласове.
Дни преди вота той беше арестуван.
Димитров трябва да положи клетва на 11 ноември, за когато областният управител на Бургас Вълчо Чолаков насрочи първата сесия на новия общински съвет, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.
От ЦИК обаче излязоха със становището, че тяхната задача да одобрят или не свалянето на имунитета на Димитров като кандидат за кмет заради съмнения за престъпление е свършена.
Оттук насетне след като вотът е приключил, те нямат правомощие да определят дали и как той ще встъпи в длъжност.
До момента прокуратурата не е отправила искане за отстраняване на преизбрания кмет.
Не е ясно и защо с обвинението на Димитров се е заел специализираният съд, тъй като по закон подобни случаи са в компетенцията на градските магистрати.
Ако задържаният кмет не положи клетва до шест месеца, в морския град ще трябва да бъдат насрочени нови избори. Дотогава начело на Несебър остава временно изпълняващият длъжността Виктор Борисов.
Вероятно целта е в най-богата община на България да има нови избори, но дори Гешефтурата да успее с мръсни номера да задържи Николай Димитров за шест месеца в кафеза, ГЕРБавите няма как да превземат общината. На изборите се видя как несебърци наказаха кандидата им заради репресията срещу несебърския кмет. Дори и да се стигне до предсрочни избори заради мръсният номер срещу Николай Димитров, Шайката няма да може да назначи свой кмет.