Бушонът Бисер Петков гръмна, но това няма да спаси системата, която убива

Борисов умее да властва, да прави ходове, които да го държат на власт, но не и да управлява публични системи, коментира политологът Страхил Делийски

Защо Бойко Борисов поиска оставката на социалният министър Бисер Петков. Този въпрос се завъртя като изтъркана плоча в телевизионните студия в първия работен ден на декември. Политологът Страхил Делийски даде най-точния отговор. Петков беше начело на една гърмяща система. Бушонът падна, но това не променя тежкото състояние на социалната система, каза той в „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Според него оставката на Бисер Петков не може да се разглежда като опит да се промени нещо, а да се тушира напрежението.
Ако следваме логиката на уволнение по силата на лоша комуникация, тогава можем да очакваме, че целият министерски съвет съвсем скоро ще си търси нова работа, защото не само в социалната сфера, а и на други места се комуникира не толкова адекватно, каза Делийски.
„Тук става въпрос за нещо, типично за Борисов. В контекста на това, че една система работи изключително зле – в случая българската социална система, се сменя един „бушон”, но това не променя тежкото състояние на самата система”, коментира той.
„Подобен тип на изгърмяване на системи вече видяхме, а ще продължаваме и да виждаме. Поне 80% от дружествата в България имат огромен проблем, който вече се вижда. При наличието на такъв проблем е необходимо статегическо виждане, за това как да бъде той регулиран. Борисов умее да властва, да прави ходове, които да го държат на власт. Но е много спорно дали умее да управлява публични системи“, добави политологът.
Бушонът Бисер Петков гръмна. Протестиращите майките на децата с увреждания, които го подкрепят, макар че протестираха срещу системата, която убива, не могат да променят нищо. Взривът е неизбежен, защото както казва Делийски системата се управлява не с подобни ходове, като тези, които Борисов използва, за да не загуби властта. Нужен е стил.