Президентът съсипа Борисов, хули го заради мизерията (ВИДЕО)

Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала на предишните му мандати, каза президентът и изтъкна, че ще живеем достойно, когато възпитаме политиците си да са само на заплата

Премиерът Бойко Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала на предишните му мандати. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ президентът Румен Радев.
Заради хулите в ефира пък сърдития Бойко изръси, че злобата на президента до такава степен преливала, че не било нужно да прави коментар, но го направи и го определи като опозиционен лидер с най-много власт – държавен глава и върховният главнокомандващ. После съвсем пренебрежително съсипаният от президентските хули премиер изръси, че го гледал само една минута и изтичал да порита.
Българите ще живеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата – най-вече тези политици, които вземат управленски решения, разпределят бюджет и сключват договори за обществени поръчки, заяви Радев.
Той подчерта, че за целта са нужни няколко инструмента: непримирими граждани, свободни медии и разследващи журналисти и силни съд, прокуратура и КПКОНПИ, „които да отнемат и запорират имущество и, много важно, да вкарват в затвора”.
Много е прав президентът, но е абсурдно дори да си представим как съдът, прокуратурата и антикорупционната комисия ще вкарат в затвора някой от Шайката.
Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока – и то в типичния си стил: за 20 минути. Така президентът коментира законодателните предложения за статута на Обвинител №1, които правителството лансира. По думите му цялата идея за независим прокурор с единствена задача да разследва главния е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове – без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, а може и да се стигне до колизия с Конституцията.
Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти – по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в Конституцията. Тя се избира от прокурорската колегия на ВСС (председателствана от главния прокурор), а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона, посочи Румен Радев.
По отношение на избора на Иван Гешев за главен прокурор (процедура, която един път върна във ВСС), президентът отново обясни, че не е имало истинска състезателна процедура.
Когато му беше напомнено, че кредитния рейтинг на България се подобрява, той на свой ред отбеляза, че България вече е имала даже по-висок рейтинг – BBB+ в период 2006 г. – 2008 г., по времето на Тройната коалиция, а сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. (ВВВ).
По отношение на намаляването на външния дълг, Румен Радев призна, че има резултати, но също така припомни, че към 2009 г. той е бил по-малко от 10 млрд., за да започне да расте и през 2016 г. (с правителство, оглавявано от Борисов) да скочи до 28 млрд. „Днес излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала на предишните му мандати”, коментира генералът.
Президентът призова да не гледаме международните класации, а да използваме като измерител благополучието на българските граждани. По думите му трябва да се въведе навсякъде принципът на „конкурентност, прозрачност, отчетност и отговорност”: „Трябва да си задаваме въпроса как строим, как ремонтираме, как обучаваме децата си. България е с ограничени ресурси, трябва да държим на качеството”.
Ако кабинетът беше решил да купи „Грипен” по начина, по който купи F-16, аз щях да съм същият върл противник, заяви Радев.
„Българското правителство погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добри условия и това тепърва ще носи последствия”, добави той.
„Покрай F-16 ние сключихме и договор за индустриално сътрудничество, който е скрит. В него няма реални параметри и срокове. Ние трябваше да направим много повече. Предложих на Тръмп да направи така, че когато купуваме от тях, да има много стабилна подкрепа от американското правителство именно за индустриално сътрудничество и за трансфер на технологии, за да няма тази икономическа бездна“, каза още Радев.
Той коментира и казаното от новата посланичка на САЩ у нас, че ще санкционират корумпирани държавници и техните семейства с отказ за издаване на визи. Според Румен Радев никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън.
„Трябва обаче да се отнесем със сериозност към едно такова намерение. Това е ясен знак от Държавния департамент, че в България има ненаказана корупция по високите етажи на властта”, каза Радев.
Той уточни, че такива визови санкции има за страни като Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия и Камбоджа. Вкарването ни в една такава група е имиджова щета за нашата страна, коментира държавният глава.
Очевидно премиерът Борисов има много причини да се ядосва, президентът направо го съсипа, разкривайки истината.