Шофьор от Ахелой глобен заради бъг в системата на КАТ

Андриан Иванов от Ахелой бил глобен за шофиране без валидна Гражданска отговорност, а имал платена застраховка. Причината е в бъг в системата на КАТ

Андриан Иванов от Ахелой получив електронен фиш на стойност 250 лева за това, че шофирав без валидна „Гражданска отговорност“, а имал платена застраховка. Той е готов да съди държавата, защото не иска да плаща глоби заради грешка в системата на пътна полиция. Той задава въпроса „Какво се случва, ако приемат закона за „Бонус-Малус” и защо той ще трябва да плаща по-скъпа застраховка поради грешка в системите на КАТ”
Андриан Иванов купува колата си на 25 април от София. На 30 същия месец, в законоустановения срок Андриан прави анекс на застраховката Гражданска отговорност, която е направена от предишния собственик. В дните от закупуването на колата до анекса на застраховката автомобилът попада в полезрението на патрулка на КАТ.
„На 28-ми ми съставят фиш, с който трябва да платя 250 лв. глоба поради шофиране без „Гражданска отговорност”. Аз купувам колата с „Гражданска отговорност”, разказва Иванов. Фишът Андриян получава 7 месеца по-късно и смята, че е неправомерно съставен.
„Гражданската отговорност” е сключена от предишния собственик през март месец, те ми го съставят на 25 април тази година. И реално аз имам съставен фиш с валидна застраховка”, обясни Иванов.
Причината за абсурдната ситуация е в бъг в системата на КАТ.
Проверка в Районното управление на полицията в Несебър установява,че към датата на съставяне на фиша Андриан е бил изряден водач. Издават му дори документ, с който да обжалва.
От КАТ в Бургас не пожелаха да застанат пред камера и да обяснят, защо при платена задължителна застраховка камерите на патрулките не са отчели „Гражданската отговорност” на Андриян.
От отдел „Пътна полиция” към областната дирекция на МВР – Бургас заявиха, че случаят ще бъде изпратен за разглеждане към полицейското управление в Несебър, тъй като техен служебен автомобил, оборудван със стационарна камера, е регистрирал нарушението.
Ако се установи, че фишът е съставен неправомерно можел да отпадне. Въпреки това Андриан е наел адвокат и си търси правата по съдебен път.