Леят бетон край морето в парк Странджа

Стои се на метри от морето в парк Странджа край Синеморец в нарушение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, разкри природозащитникът Тома Белев

В парка Странджа край Синеморец пак се лее бетон и се строи. Стои се на метри от морския бряг в нарушение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Това сподели във Фейсбук природозащитникът Тома Белев.
„Законът изисква устройството на имотите да отговаря на предвижданията на Общ устройствен план, а община Царево дори няма действащ такъв. Няма, защото има заповеди за спиране на действието на един, който бе приет без екологична оценка“, коментира той.
„Две специални заповеди за спиране на действието на ОУП на Царево издадени от министрите на околната среда и на регионалното развитие. Но въпреки всичко се строи и се лее бетон в защитена територия със съдействието на РИОСВ Бургас и ДНСК“, обясни екологът.
Строи се на метри от скалите в Синеморец. В края на седмицата разхождащи се край морето стават свидетели на изливането на бетон, съобщава бТВ.
По телефона представител на инвеститора обясни, че са предвидени две вили, но разрешение за строеж от 2017 г. само за едната.
Строежът на вилите е буквално на метри от една от скалните забележителности в Синеморец – Корабите.
Проверка на общината е установила нередности при строежа.
Теренът е в парк „Странджа” и защитена зона „Странджа”. Още няколко парцела в местността Поляните са получили положително становище от екоинспекцията в Бургас.
Природозащитници ще обжалват и решението за строеж на ресторант и магазин зад плажа край къмпинг „Градина”. Инвеститорът зарови строежа миналата зима при проверка, но е получил разрешение за нов.