Пенсиите скачат несимволично, ако забранят кешово плащане на заплати

Време да се сложи край на периода на стабилизирана бедност, с който сменихме комунизъма, коментира Емил Василев. Той откри начин как да се вдигнат пенсиите

Единственият начин родните капиталисти да започнат да осигуряват работниците си на реалните заплати, е въвеждане на забрана за кешово плащане на заплати. Щом някой има трудов договор, да бъде така добър да си открие банкова сметка, а работодателят му да е длъжен под страх от брутални глоби да превежда цялото му трудово възнаграждение по сметка. Това предлага адвокат Емил Василев.
Ще видите тогава дали сме на последно място по доходи в ЕС и ще видите в НОИ пари за несимволично увеличаване на пенсиите, сподели той във Фейсбук.
„За сметка на социалните фондове /най-вече НОИ и Здравна каса/ на родните капиталисти през последните 30 години бе дадена възможност да натрупат първоначален капитал и да създадат жизнени и конкурентни търговски предприятия“, добавя адвокатът.
„Държавата три десетилетия си затваря очите пред обществената тайна, че 90% от работещите получават доста по-висока заплата от декларираната от работодателите им пред данъчните власти, като недостигът от средства в солидарните фондове за пенсии и здравно осигуряване се поемаше за сметка на държавния бюджет, т. е. от данъците на всички нас. Май е дошло време за промяна“, коментира бившият депутат.
„Време да се сложи край на периода на „Стабилизирана бедност“, с който сменихме комунизма. Крайно време е, иначе все повече хора ще си мислят как при комунизма бяхме по-добре“, добавя той.
„Възможността за кешови /безконтролни/ плащания е в основата на всички кражби, злоупотреби и прецакванки на работещите. Какво облагодетелстване на банките?! Всяко плащане по банков път е автоматично документирано и доказано като основание и размер и затварящо вратичките за далавери“, обяснява адвокатът.