Бойко Борисов губи властта заради войната на Пеевски срещу Божков?

Ако победи Божков, Пеевски ще разкара Бойко като ненужен. Ако победи Пеевски, агитката на Левски ще разтропоса целия ГЕРБ, прогнозира Еленко Божков

Кой ще е победеният във войната на Делян Пеевски срещу Васил Божков? Има един сигурен губещ: Бойко Борисов! Това сподели във Фейсбук ексдепутатът Еленко Божков, който е и бивш член на Кoмиcиятa зa eнeргийнo и вoднo рeгулирaнe.
„Ако победи Божков, Пеевски ще разкара Бойко като ненужен. Ако победи Пеевски, агитката на Левски ще разтропоса целия ГЕРБ. И още нещо: със сигурност Бойко го е страх много повече от агитката на “Левски” отколкото от “Единение”-БАН!!! Което показва що за стока сме всички“, добавя Еленко Божков.
Днес предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов за одържавяване на лотариите бе прието на първо четене в бюджетната комисия на парламента.
До вчера вечерта точката не фигурираше в плана за работа на депутатите, а сега изненадващо се появи в дневния им ред, съобщава бТВ.
Депутатите поискаха да разберат защо държавото тото и частните играчи на пазара до момента са били третирани различно при плащане на таксите.
Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.
Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.
„Темата за хазарта и хазартната зависимост е важна за всяко общество, макар политическите решения да са много различни (и нито едно да не е особено ефективно, както при другите дейности, предизвикващи зависимост…) – от пълна забрана до либерализация, съчетана с публичен контрол“, сподели във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев
„От години призовавам да се спре с агресивната и натрапчива реклама на хазарт в най-големите електронни медии. Още повече, че законът формално забранява рекламата на хазарт – също както и рекламата на цигари, например“, добавя той.
„В последните дни на 43 НС, депутатите от ДСБ и Гражданския съвет на тогавашния Реформаторски блок, съвместно с Националния клуб на жените към ДСБ, подготвихме законопроект, който да предотврати това очевидно заобикаляне на закона. Продължихме тази политическа битка, вече заедно, като коалиция Демократична България (подкрепяли сме и предложенията на Валери Симеонов в 44 НС, в което не участваме, когато бяха полезни и разумни)“, добавя той.
„Никога не ни е интересувало дали става дума за Васил Божков, за Делян Пеевски, за медийния интерес на Кирил Домусчиев. Били сме противници на хазартната реклама тогава, когато тя беше близка на сърцето на управляващите“, споделя Кънев.
„Предлаганите сега изменения в Закона за хазарта нито са разумни, нито са полезни. Те няма да решат тежките проблеми, свързани с хазартната зависимост на гражданите, която изяжда голяма част от доходите на най-бедните българи. Няма да решат и проблема с хазартната зависимост на медиите. Защо?“, пита той.
„Защото проектът не ограничава рекламата на хазарт (за да не засегне интересите на г-н Домусчиев, най-вероятно); Защото проектът в мотивите си предвижда запазване на приходите от лотарийни игри, т.е. запазване на зависимостта и загубите на бедните семейства; Защото очевидно вкарва законодателя в мафиотска война за контрол върху хазарта, а не цели неговото ограничаване или изкореняване; Защото създава опасен прецедент на национализация по браншов признак, в най-добрия случай по ръба на Конституцията (а по-скоро в противоречие с нея); И не на последно място – защото създава предпоставка за мащабни и успешни искове срещу държавата“, коментира Радан Кънев.
„На мен ми се струва, че крайният резултат ще бъде прехвърляне на лотарийния бизнес в ръцете на Пеевски/Доган (било през концесия, било през тотализатора, откъдето “семейният” бизнес на Пеевски тръгна. Черепа ще осъди държавата за стотици милиони и ще е сключил добра сделка. Домусчиев ще запази рекламния бюджет, вече от “държавния” тотализатор. Българите ще продължим да си даваме парите за талончета, но тези, които не играем хазарт, също ще платим – като данъкоплатци, по исковете на Черепа“, добавя евродепутатът.