Валери Симеонов и още шестима от НФСБ искат държавата да монополизира лотариите

Отново и отново популизъм и нищо …

То не бяха пенсии, то не беше приватизация, а човките отворени и папкат и гласуват, уж за коалицията …

Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които в момента се занимават с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени. Това предлагат седем депутати от „Обединени патриоти“, начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов.

„Този тип игри се утвърдиха като най-масовите на българския пазар като тяхното разпространение е свързано и с провеждането в електронните медии на агресивна по своята същност реклама. Това до голяма степен влияе на подрастващите, които са уязвима група, която трябва да бъде предпазвана от възможността за създаване на хазартна зависимост“, пишат народните представители в мотивите към законопроекта, внесен в четвъртък в Народното събрание.

„Защо не, след като са го направили в Австрия, Швеция, Финландия и още други държави? Защо да не го направим, след като това ще донесе на държавата огромни суми. В момента законът е сервилен към частните хазартни фирми и всяка година постъпленията на спортния тотализатор падат“, коментира пред „Дневник“ Валери Симеонов.

През 2018 г. той поде подобна инициатива за ограничаване на частните лотарии. Тогава лидерът на НФСБ настояваше и за забрана на рекламата на тези игри и закриване на обектите, които разпространяват такива талони, но не получи подкрепа от други партии и в крайна сметка спря да лансира тази идея. В този период „Национална лотария“ спря за известно време рекламата си в „Нова телевизия“, в която е най-големият рекламодател. Впоследствие медията бе придобита от братята Кирил и Георги Домусчиеви и рекламата бе възобновена.​

Такива лицензи в момента притежават частните „Национална лотария“ и лотария „България“, както и държавният тотализатор за техните талони. Мажоритарен дял в дружествата, организиращи частните лотарии, държи бизнесменът Васил Божков, който в момента се намира в открит конфликт с бившите си съдружници Цветомир и Боян Найденови. Двамата подадоха сигнали в прокуратурата срещу Божков и в момента тече проверка на хазартните компании „Ефбет“, „Еврофутбол“, „Ефбет партнерс“, „Нове холдинг“ и „Еврофутбол лимитед“.

Във връзка с „повишения медиен и обществен интерес“ през декември от спецпрокуратурата съобщиха, че са образували досъдебно производство за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. Братята Найденови твърдят, че Божков е искал да изземе бизнеса им в „Ефбет“, докато той засега запазва публично мълчание.

Според „Капитал“ една от вероятните версии за активизирането на прокуратурата срещу бизнеса на Божков е, че именно Кирил Домусчиев подкрепя братята Найденови, които открито излязоха пред медиите с твърдения, че собственикът на „Еврофутбол“ Васил Божков ги е заплашил с убийство.

На този фон „патриотите“ сега атакуват друга основна част от бизнеса на Божков – продажбата на лотарийни билети. Мотивът е грижа за младото поколение чрез отклоняване със закон на всички приходи от тази дейност към спортния тотализатор, за да се използват от държавата „за нуждите на физическото възпитание и спорта“.

Вносителите на поправката са посочили и конкретни направления, които ще се финансират по-добре след национализацията на лотариите: за развитие на физическата активност, за спортни федерации за хора с увреждания, за „физическо и духовно развитие“, както и за „масовизиране на заниманията със спорт в различните възрастови групи“.

„Сега действащата уредба дава възможност и на други хазартни оператори да организират посочените лотарийни игри, но за сметка на това те нямат никакви ангажименти във финансирането на спорта. Така до голяма степен се получава „разсейване“ на средствата, които играчите влагат като трябва да се посочи, че при тези игри те са най-голям брой“, се казва още в мотивите към законопроекта.

Вносителите на законопроекта прогнозират, че с увеличаването на средствата от дейността на Българския спортен тотализатор „ще се гарантира промяна в социално-икономическите условия в областта на физическото възпитание и спорта и в тази връзка ще се продължи и реализира в пълна степен държавната политика в тази област“.

„С промяната се гарантира на спечелилите лица, че организаторите на лотарийни игри (за които ще важи ограничението) ще изплатят дължащите се печалби в посочените в проекта срокове. За целта организаторите на лотарийни игри, чиито лиценз ще бъде прекратен, ще следва да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент“, допълват седмината депутати от коалиционния партньор на ГЕРБ.

по https://www.svobodnaevropa.bg/a/30382509.html