Национална лотария по Борисов : Изтъркай един олигарх, че да забогатее друг

Точно преди два месеца един хипотетичен разговор между две фигури черпещи яки ресурси от хазарта бе публикуван в няколко медии :

Двaмa бизecмeни рaзгoвaрят. Eдиният, пo-млaдият и eдър нa ръcт кaзвa: „Трябвa купиш двe oт мoитe фирми зa… – нaзoвaвa ce цифрa oт някoлкocтoтин милиoнa. Или дa ми прeхвърлиш дялoвeтe oт хaзaртнaтa фирмa. Прaвя мнoгo зa тeб, дължиш ми гo.“

Плaщaм ти 40 млн нa гoдинa зa тoвa, чe прoдaвaш oт тaлoнитe. Нитo щe ти купувaм фирмитe, нитo мe интeрecувaт“, – oтвръщa другият учacтник в рaзгoвoрa, oпитeн бизнecмeн.

„Мoгa дa тe рaзмaжa, дa ти cъcипя бизнeca, знaeш, чe държa прoкурaтурaтa и въoбщe вcичкo. Нямa дa тe имa зa нулa врeмe. Eдин вeчe гo oтнece…“. „A кaквo щe cтaнe прeди тoвa дa ce cлучи?“ – пoпитaл cпoкoйнo втoрият бизнecмeн.

Така започна войната за хазарта …

Днес два месеца по-късно спокойният бизнесмен вече не е спокоен … Защо ? Защото зад Пеевски лъсват Доган и Борисов, прокуратурата, а най-отпред в ролята на кречеталото с патриотични нотки е Валерко …

Особено важна за Божков бе подкрепата на Делян Пеевски. Не само заради притежаваните и контролирани от депесарския депутат пунктове „Лафка“ и медиите му. Той е полезен с разпространяването на талони, печатането им и пр. важни дейности. Освен тов да се осигури бездействието на цели институции не е лесна и евтина работа. Слухове твърдят, че освен всичко друго, Божков бил зависим от Пеевски по линия на обществени поръчки за пътни и магистрални отсечки. Фирми до Пеевски ги печелели, а фирми на или до Божков осигурявали подизпълнители. Печеливша схема, но винаги възникват разногласия, когато дойде време да се плаща…

Вероятно „творческият“ тандем Йордан Цонев и Пеевски може да напишат закон. ГЕРБ и патриоти ще го гласуват.

В този момент най-ясно се вижда какви патриоти имаме и кой ги е създал и финансирал …

Анализаторът Илиян Василев отбелязва :

„Пазарът на отвличащите новини във време на криза е изключително ликвиден, прелива от сензационност. Борисов подкрепи изненадващо Симеонов за премахване на частния хазарт. Законпроект, който се опита да прокара преди година и половина и беше нашамаросан от лобито на Божков и сие, отново е конвейра на Парламента.

На какво се дължи промяната?

Първо, на това, че тандемът „Пеевски – Борисов“, който олицетворява държавния олигархичен капитализъм е хвърлил поглед върху всеки бизнес, който печели много, има прегрешения и зависи от държавата. Кавгата между акционери и партньори е идеална среда за да се капитализират „посредническите“ услуги на Пеевски. Това е постоянният аргумент и мотив на забогатяването през държавата, чийто оперативен зенит бе фалита на КТБ. „Метлата“ замете и други компании, които на първо време са одържавяваха – популистична фасада „в името на хората“. След което зад сцената се намесваха „държавните“ капиталисти като Пеевски, които се прилепват, вземат контрола и финансовите потоци се насочват към частните им джобове“.

А днес допълва във Фейсбук : „Няма съмнение, че тандемът Домусчиев – Пеевски работят в синхрон и този път са включили и прокуратурата и Борисов. Шансовете на Божков не са големи, още повече, че е закъснял в медийната си контракампания и изобщо с контрамерките. Много години в безгрижие и охолство са отслабили рефлексите му.
Ходът му със срещата с фен клуба на Левски е слаб. Издава слабост, оплаква се, че Борисов не му вдигал, с която ясно показва, че е в молеща, неизгодна позиция.
Феновете логично, преди да тръгнат с лошо, ще опитат с „добро“, ще потърсят среща с премиера.
Защото Борисов, никога няма да остави Левски без финансиране. Нали той сам натика Божков да финансира сините.
Схемата с „национализацията“, обаче, не е толкова лесна за реализиране. Дори и да приемат закона на Симеонов, закриването на частен бизнес заради решение на държавата си иска процедура, има последстивя и в края на уравнението не се знае, кой печели.
Божков може да ги съди и у нас и в чужбина. Може и да финансира падането на Борисов от власт, особено сега, когато нещата са „на кантар“.
За това очаквайте по-груби действия от Прокуратурата, за да „омекне“ Божков и да не „пърха“ много.

Явно войната се разгаря и е ясно кой ще спечели. Защото и яз.“Студена“ беше пълен, но след източване няма пълнене …

Свободен човек