Президентът: Защо Гешев пита за имунитета ми точно сега

Не съм срещу прокуратурата, каза президентът по време на годишния си отчет. Той предпочете хората сами да преценят защо Гешев пита за имунитета му

Моят мотив за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата, а винаги съм бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Това заяви президентът Румен Радев пред медиите.
Оставам на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава, добави той.
Той и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха отчет за първите три години от встъпването си в длъжност. Нова телевизия излъчи кадри от срещата им с журналистите.
„Очаквам Конституционният съд да се ръководи от заложените при създаването на Конституцията принципи, ще следя за хода на това дело”, заяви президентът.
По време на отчета си Радев заяви, че и през 2019 г. се е старал да бъде гарант за спазването на върховенството на закона, както и че ветото, което не налагал 7 пъти, е било срещу лобистки закони и борбата с корупцията.
„Продължих да съм бариера на лобисткото законодателство. Там, където виждах, че има нарушения в конституцията, сезирах и КС, добави той.
„Макар свиканият от мен Консултативен съвет по национална сигурност през април за реални мерки срещу корупцията да не постигна консенсус, моите констатации и предложения стават все по-актуални. Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решения в разрез с обществения интерес. Наложих вета на 7 закона. Там, където виждах, че има нарушение на Конституцията сезирах и Конституционния съд. Въпреки преодоляването на тези вета, понякога дори и без дебат, обществената реакция и решенията на Конституционния съд потвърждават правотата на моите действия”, изтъкна Радев.
„Поредицата срещи относно избора на главен прокурор и повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт откроиха проблеми и възможни решения. В ход са дебатите за инициирани на промени в Конституцията след 30 години преход”, заяви президентът.
Според него преодоляването на бедността и неравенствата чрез постигане на висок устойчив растеж е било в основата на диалога му с работодателски и браншови организации.
Той отбеляза въвеждане на машинно гласуване с цел емилиминиране на недействителните бюлетини, ограничаване на купения и контролиран вот.
„Ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между институциите”, каза президентът.
Държавният глава отбеляза и борбата с корупцията, като декларира, че ще бъде бариера пред лобисткото законодателство и ще съдейства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи.