Тръмп капитулира, иска мир с Иран след ракетния удар по US базите?

Снимка: Metro.co.uk

Иран е невъзможен за превземане и само някой луд би навлязъл в безбрежните полу-пустинни планини, коментира адвокат Емил Василев. Тръмп май ще рони сълзи

САЩ са готови за мир с Иран, заяви американският президент Донал Тръмп, цитиран от USА Tоdаy.

Американският президент се извъртя на 180 градуса след ракетния удар по US базите в Ирак. Очевидно е осъзнал, че срещу себе си има могъщ противник.
Според повечето от анализаторите САЩ и Иран са на ръба на война! Тази нощ Техеран изстреля балистични ракети, които удариха американски бази в Ирак. Медиите в Иран тръбят за 80 убити натовски войници, но от Вашингтон отричат. В очакване на американски отговор, гражданските авиокомпании спират полетите си над региона, съобщава Нова телевизия.
Ракетната атака е в отговор на убийството на иранския генерал Касем Солеймани.
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обяви, че атаката е „удар по лицето на САЩ” , а президентът на страната Хасан Рухани допълни, че най-добрият отговор на убийството на Солеймани е да бъдат изгонени американските сили от региона.
„Ударихме шамар по лицето на американците, но подобни военни действия на са достатъчни. Това, което е важно, е да бъде прекратено зловредното американско присъствие в региона”, заяви аятолах Али Хаменей.
САЩ не дадоха незабавен отговор на нападенията. След спешно съвещание в Белия дом с държавния секретар, министъра на отбраната и съветниците по национална сигурност президентът Тръмп написа в Twitter „Всичко е наред”. Той отмени обръщението си към нацията веднага след атаките, но днес все пак направи изявление:
„Докато съм президент на САЩ, никога няма да позволя някой да има ядрено оръжие. Американският народ трябва да бъде щастлив, няма ранени американци при атаките”, заяви Тръмп. „Всичките войници са в безопасност и има само минимални щети на военните бази”, каза Тръмп и допълни, че налага нови „мощни санкции срещу Иран, докато Техеран не промени унищожителното си поведение”.
България изтегли военните си от Ирак, а президентът Румен Радев свиква Консултативният съвет за национална сигурност.
„Иран е огромна държава /три пъти по-голяма по население от Ирак/, почти хомогенна в етническо и религиозно отношение /85% иранци – шиити/. Тя няма нищо общо с Ирак, който лесно беше разцепен по линията шиити-сунити. Едно е да водиш война в равната като тепсия сирийско-иракска пустиня, а съвсем друго е в Иран, чиято територия 90% се състои от високи планини“, сподели във Фейсбук бившият депутат Емил Василев
„Според мен Иран е невъзможен за превземане от военна гледна точка и само някой луд би навлязъл в безбрежните полу-пустинни планини между Каспийско море и Персийския залив. Армията на Иран е близо 600 000 души – една от най-големите в света. Война в Иран би изисквала от САЩ много по-големи ресурси, отколкото в Ирак“, коментира той.
„Тя е невъзможна и чисто политически, ако няма съгласието на доминатора на Каспийския регион – Н. В. император Путин. Не вярвам чичо Сам да нагази в тези ла.на. Дронове – да, въздушни удари по богатите на петрол райони – да, икономически санкции – да, но сухопътна операция – никога. Това го запомнете от мен“, добавя адвокат Василев.