Президентът Радев е друга бира, а не е като Мишо Бирата

За пръв път в историята на България прокуратурата разпространи запис от телефонен разговор, в който се смята, че участва действащ президент. Аудио файлът е направен със специални разузнавателни средства (СРС). В него се чува гласът на държавния глава Румен Радев, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанков Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

Запис със СРС от предполагаем разговор на Румен Радев с командира на ВВС

Разговорът

„Още едно нещо тука – лично… От КОНПИ тука почнаха да пристигат едни документи, заливащи… Аз досега държах положението и нищо не пращах, но сега почнаха вече официални писма да пращат. Аз съм дал указания – каквото можем да не пращаме, няма да го пращаме, но все нещо трябва да отговоря“, се чува да казва генерал-майор Стойков в началото на първия запис.

Той уточнява от комисията са поискали информация „какви заповеди, какви договори са сключвани – за назначаването на Деси (Десислава Радева – бел.ред). Какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал“.

„Знам ги. Това са абсолютни простотии. Знам ги отдавна“, отговаря неустановеният от прокуратурата мъж, чийто глас звучи като този на президента Радев.

Стойков отговаря, че „ще гледаме да го изчистим“ отговора до КПКОНПИ, а Радев го моли „да го видим и тук, защото Христозов изнамерил всички документи. Има си наредба, обявена със заповед. Наредба на министъра на отбраната за връзки с обществеността, която казва какво да се прави, когато няма титуляр“.

Добре, бе, разбрах. Аз, за какво да даваме обяснения, бе. Ние ще кажем – нямаме тези данни въобще. Сега и юриста тука ще го викна да ми даде юридически съвет. Ненужната информация въобще няма да я пратя“, завършва Стойков разговора.

Дотук добре, но защо същата тази прокуратура при главен прокурор Сотир Цацаров, който може би избра и подкрепи Иван Гешев за свой наследник не направи нищо по едни други записи – „Ало, Ваньо“ и още два публикувани в медиите примерно ?!

Стенограмите на три разговора на шефа на митниците Ваньо Танов бяха пуснати в медиите.

В първия разговор премиерът Бойко Борисов се обажда на Танов да лобира за Николай Вучев, негов приятел, с когото играе футбол, да бъде възстановен на работа на терминал 2 на аерогара София.

Следва обаждане от Танов до шефа на митницата на летището Павел Манченко.

Последният разговор е с благодарностите на Борисов за свършената работа.

Разговор между шефа на агенция „Митници“ Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов:

Бойко Борисов: Ало!

Ваньо Танов: Ало!

ББ: Какво пра’иш, Танов?

ВТ: Нищо…пуснали сте ми съобщение, звъня на тоя номер, но ми пише, че е грешен кода…

ББ: Не бе, т’ва му е ЕГН-то бе, не мобилен.

ВТ: А-а-а…

ББ: Т’ва му е ЕГН-то. Т’ва е едно момче къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата… И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той поне идва да рита с мене по обед, го преместил на друго место.

ВТ: Еми…ще го реша веднага.

ББ: Айде виж го и ми звънни!

ВТ: Добре!

ББ: Айде!

Как се урежда решението

Павел Манченко: Да, моля!

Ваньо Танов: Ало, Манченко, здравей! Танов съм.

Манченко: Слушам. Добър вечер!

Танов: Много късно сигурно ти звъня?

Манченко: Няма проблем.

Танов: Николай Методиев Вучев имаш ли?

Манченко: Да, имам.

Танов: Къде си го преместил?

Манченко: Ми той е от тия ТЕЛК-аджиите мисля… При нас някъде в сградата, нямам спомен вече… Те нали са шестнайсет. Трябва да проверя точно. Или е в (не се разбира, но вероятно е някаква абревиатура като МК или МСА) или е някъде. Какво да го пра’име?

Танов: Рита футбол…

Манченко: (Смях) Така ли стана? Еми… футболист човека.

Танов: Да… а къде беше?

Манченко: Беше на терминала на пътниците. На Терминал 2.

Танов: Тря’а да го връщаме на Терминал 2.

Манченко: Добре! Ще го върнем в понеделник.

Танов: Пиши го в понеделник, като дойдеш…

Манченко: Добре! ОК, добре.

Танов: Айде.

Манченко: Айде, приятна почивка!

Развръзката 

Ваньо Танов: Ало… Ало!

Бойко Борисов: Да?

ВТ: В понеделник ще го върне там.

ББ: Добре, благодарим много! Благодарим много! Айде!

ВТ: Айде!

Николай Вучев беше върнат на работа на Терминал 2

Най-скандалният разговор, този на премиера Борисов с Танов, е проведен на 12.03.2010.

Б. Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

 

В. Т. Да?

Б. Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

В. Т.: Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: „Аз карам влака, да дойде при мене“.

Б. Б.: Да.

В. Т.: И аз го изпратих и повече… Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: „Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата“ … го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

Б. Б.: Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

В. Т.: Аз звънях на министъра и му казвам: „Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: „Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там и това е“.

И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да… щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: „Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене“. За да мога да разговарям с вас и да видим какво да…

Б. Б.: Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…

В. Т.: Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

Б. Б.: Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В. Т.: Ами то е станало по обаждане…

Б. Б.: Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

В.Т.: … защото, ако ги заведа, той няма лиценз…

Б. Б.: Да. И това да се направи в момента.

В.Т.: Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б. Б.: Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

В. Т.: Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа…

Б. Б.: Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.

Следва втора серия, този път Антоний Странджев – Ваньо Танов

Танов: Тоз Мишо звъннал на премиера!, Странджев: Разбрах, сега ще го направя

В. Т.: Ало? Ало?

А. С.: Чувам, чувам.

В. Т.: Тони, звъня ми премиерът. Тоз Мишо звъннал.

А. С.: Така.

В. Т.: И каза ми: „Аз какво ти казах на теб?! Аз не съм Първанов. Аз като съм поел ангажимент към един човек… Тъй, изтегли хората“. Викам: „Аз…“. „Извикай Мишо утре и се разбирайте“. Викам: „Какво да се разбираме? Той се е разбирал с министъра. Аз заминавам, викам, утре за Македония.

Всичко, каквото са правили като протоколи, вика, докато се върнеш, няма да се завежда нищо и тогава ще разговаряме. Звънни и се обади на министъра, кат’ съм казал тъй“. Викам, аз ще му звънна, ама ако не ми вдигне…

А. С.: Ами значи аз съм говорил с Володя, а той е изпратил човека от последващ контрол, който живее във Враца. Враца и Мездра, знаете, че е близко. Той ще отиде на място. Това е човекът, който е запечатал нещата в 6 часа вчера.

В.Т.: Така.

А.С.: И чакам обаждане обратно, за да ми каже действително какво е състоянието. В момента още нямам обаждане. Сега ще звънна на Володя да го питам ясно ли е вече за какво става въпрос.

В.Т.: Така. И каквото има, да го донесат при тебе и го дръж при теб. И като се върна в сряда…

А.С.: Добре.

В.Т.: … ще ходим в четвъртък при министъра, при премиера и да кажат какво да такова. Защото единият вика едно, другият вика друго. Сега…

А.С.: Разбрах. Добре, добре.

В.Т.: Предполагам, че той ще го изтълкува, защото каза: „Аз на тебе какво ти казах?! Аз съм поел един път ангажимент, не съм като премиера… като президента да се отмятам“.

А.С.: Разбрах. Добре. Сега ще го направя.

В.Т.: Просто да ни заведат, защото вече няма да може нищо да се направи и Мишо ще му каже: „Ами, те нарочно го правят“. Предният път като идва, на асансьора каза: „Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене“.

А.С.: … той нека да си е плащал на предишните.

В.Т.: Ами хубаво. Ама… резултатът ще бъде кофти.

А.С.: Разбрах. Разбрах.

В.Т.: Нека да бъдат при теб материалите. Ще се вземе отношение, ще го умуваме, ще го мислим.

А.С.: Добре, разбрах.

В.Т.: … ще правим…

А.С.: Добре, разбрах. Казал съм и на Володя, така че и сега ще му повторя отново.

В.Т.: Володя да ги вземе при него работите. Винаги можем да ги пуснем. И да… такова и да дадем, защото сега ставаме разваления телефон.

А.С.: Ъхъ. Добре.

В. Т.: По-добре е като се върна, да поискам да отидем аз и министърът при Бойко… и в негово присъствие да се разберем.

А.С.: А така. Добре.

В.Т.: Добре, Тони.

А.С.: Разбрах.

В. Т.: Извинявай, че те притеснявам, ама…

А.С.: Е, няма нищо. Аз, така или иначе, седя и чакам да ми се обадят. Аз ако имам яснота и е ясно за какво става въпрос, ще ви звънна дори и малко по-късно и ще ви кажа. До десет и половина, ако имам яснота, ще ви кажа. Ако не, утре ще ви звънна… Така че няма проблем…

В.Т.: … той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението. Пък сега казвам: „Нека съдът да се произнесе. Тука е свършено със стария случай“.

А.С.: Разбира се. И той и Володя каза, вика: „Те, ако го правят това нещо, е много глупаво. Защото, вика, ние с тях сме се разбрали“. И той ми каза също това, което и вие ми казвате. И вика: „И в края на работния ден нашият човек запечатва, след което, вика, те искаха от мен във вторник да им разреша да работят и нощна смяна, за да могат да приключат, и аз, вика, щях да им разреша. За сега, този вторник, който идва. Така че аз не виждам защо постъпват по този начин“.

В.Т.: Аз му нямам телефона на тоз’ Мишо.

А.С.: Аз също му нямам телефона. Ама, според мене, какъв е този нещастник, та ще му звъниме сега по телефона? Той…

В.Т.: Аз и това искам да му кажа. При условие че са му дали карт бланш до вторник и се отнасяме… а, с него, сега какво прави в нощите в завода?

А.С.: Ами добре. Аз ще намеря телефон. Добре.

В.Т.: То той ми каза да му звънна. Ама аз как да му кажа, че нямам телефон и не съм имал никога.

А.С.: Ъхъ. Добре. Аз ще видя дали Володя му има някакъв телефон.

В.Т.: Добре.

А.С.: Добре. Сега ще видя и ще ви звънна.

В.Т.: Добре.

А.С.: Добре.

Трети разговор Борисов-Танов

Танов: Ще ги решим нещата!, Борисов: Добре!

Б. Б.: К’во става?

В. Т. :Ами с Дянков не съм се свързал. Обаче с нашите хора се свързах…

Б. Б.: Да.

В.Т.: … и се разбрах.

Б.Б.: Добре.

В. Т.: Казах материалите да бъдат при Тони Странджев и на него му се обадих..

Б.Б.: Добре.

В.Т. … и… на Лом, шефа на митницата му е разрешил. Даже му е казал във вторник, че работи и през нощта, за да се свърши тя. Просто не ми е ясно защо е отишъл в събота в нощта вътре да прави впечатление, но така си е решил…

Б.Б.: О’кей. Добре.

В.Т.: Ще ги решим нещата.

Б.Б.: Добре.

По онова време през 2011 г. лидерът на ДСБ Иван Костов поиска Главна прокуратура да провери автентичността на записите и да излезе възможно най-бързо със заключение дали са истински или монтаж.

Според Борисов записите са монтаж и манипулация, но той не се срамувал от нито едно свое действие ?!

Остава проблемът за аршина с който се мери в БГ прокуратурата и няма лошо всеки да е виновен до доказване на противното – БГ прокурорско нововъведение …

Свободен автор – Философът