След гафа с президента кой ще разследва прокуратурата за гаврата на Конституцията?

Разгласяването на СРС е престъпление, а за президента не може да се каже, че е извършил нещо нередно с назначението на Десислава за служител с допълнително споразумение към трудов договор

Прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха. Така президентът на България Румен Радев коментира глуповата атака на прокуратурата срещу себе си, с която тези, които трябва да преследват бандитите погазиха Конституцията – основният закон на републиката.
„Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата. Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост, защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“, сподели президентът Радев.
Остава и да назове #КОЙ е поръчителят на уродливите атаки, макар че всички се досещат на кого слугуват (не)зависимите български прокурори. Важно е обаче държавният глава да не се ограничава с няколко изречение на това долно престъпление, а да направи така, че

виновниците да бъдат наказани съгласно Наказателния кодекс

Чл. 145а. (Нов – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
(2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.
(3) В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

Остава главният прокурор да намери кой от неговите хора нарушава закона и Конституцията, според която докато е президент Румен Радев, не може да бъде разследван, а още по-малко подслушван.
„След като са приложили СРС-та, в момента, в който протичат разговор с държавен глава, премиер, които са с имунитет, то те веднага се прекратяват. Всички чуваме, че това е гласът на президента Радев.

По силата на член 103 СРС-то веднага е трябвало да бъде прекратено,

камо ли да бъде оповестен публично и официално от държавна институцията. В момента имаме нарушение на Конституцията”, заяви главният редактор на сайта epicenter.bg Валерия Велева пред Нова телевизия.
„В момента шефът на ВВС пристъпва закона. Той осуетява производство и подаването на информация към държавна институция. Според мен той моментално трябва да си подаде оставката. Никъде в този разговор няма изречение, в което президентът да каже: „Крийте данните”, добави тя.
„Аз лично много се учудих, че Гешев си позволява това нещо.

Императивно в Конституцията, член 103 казва, че не може да се повдигне наказателно производство срещу президента

В този смисъл това не е нищо друго, освен заяждане на дребно и надуване на медиен балон. Прокуратурата няма никакви правомощия върху президента. Единствените, които имат такива, са Народното събрание и Конституционният съд” заяви социологът Кольо Колев.
„ОК – президентът преди да стане такъв праскал неква женска и я назначил на работа. КОНПИ разследва дали това не е конфликт на интереси. И то със СРС-та! Бафмааму – няма това-онова. Дори да е конфликт на интереси, виновният подлежи на наказание „Глоба“. Що ни занимават с всичко това и го превръщат в политическа тема? В администрацията всеки втори е назначен по полова линия. Кво се правят на улави ???? Гешев така и не обясни за имотите на неговата женска. Стига глупости и безумия“, коментира във Фейсбук адвокат Емил Василев.
„Тука няма политика – абстрахирайте се. В никоя нормална държава прокуратурата няма да се изтъпанчи на своя глава да пуска подслушване на държавния си глава със СРС. Да излезе някой от великите юристи, дето хукнаха по студията и да обяснят на какво основание се разсекретяват СРС и на какво основание се публикуват“, добави той.
„И кво ме интересуват мене гащите та г-жа президентшата – ама живели ли са по това време заедно, къде са живели и как била назначена на работа. Да си разследват и ако има нарушение на закона да глобят виновния и стига толкова. Тук престъпление няма, а ако има нещо то е административно нарушение. Ние

ще си съборим държавата, щото някой поръчал на „независимия“ главен прокурор да изклати политическия му противник,

коментира адвокат Василев.
„Аз например не съм завършил в Москва, не съм бил агент на ДС, имам десни убеждения и твърдя, че само кретени могат да измислят тая нескопосана акция срещу президента. Примерно аз съм с две ръце за законопроекта срещу хазартната мафия, но съм против намесата на прокуратурата в политиката и участието й в институционални борби. Има много по-сериозни неща, за които Радев може да бъде подпукан покрай самолетната сделка, а не защо назначил някогашната си любовница“, добавя той.
„Адвокат Доковска е права като каза, че разгласяването на СРС е престъпление по НК. Не може с престъплението да се бориш чрез престъпление. Апропо, конфликта на интереси по закон е административно нарушение, а не престъпление“, обясни юристът.

България е единствената държава, в която Главният прокурор не знае какво е държавна измяна,

коментира пък съдия Румяна Ченалова.
„Всъщност „скандалът“ от вчера е че се подслушва президента и че се публикуват СРС.та с него. Това е пряко нарушение на закона и на конституцията. От СРСта става ясно че този генерал Цонко Стойков е знаел за какво става реч и нарочно се опитва да компрометира Радев“, сподели във Фейсбук бившият посланик в Русия Илиян Василев.
„Но за мен по-важния въпрос ако някой подслушва президента и шефа на ВВС, това означава че националната ни сигурност ни е пробита. Тази информация може да отива към всяка друга разузнавателна служба“, подчерта той.

Номерът с „държавната измяна“ се провали с гръм и трясък

„Искам да зная името на съдията разрешли СРС-тата. Значи ДАНС уж слуша Стойков, шефа на ВВС пък реалната цел е президента. От първоналния суспенс – „държавна измяна“, остана само „претоплена“ манджа от отдавна известна случка. Да напомня, всичко това бе изнесено от тогавашния министър Ненчев и Борисов се затрая“, припомня дипломатът.
„Атаката сега е от библеотекарите, Пеевски и Борисов е прозрачно ясно предизвикана от намеренията на Радев да иска промяна в Конституцията и ограничи прокурорската държава. При това от хора, които целите са нагазили в грях и поквара. Включително самия Гешев. Веднага изпълзяха по студията недоразуменията като Близнашки“, добави Василев.
„Кое обаче е най-странното? Това че Нинова мълчи. Което потвърждава, че Радев не е контролиран от нея и не изпълнява поръчки. А щом не могат да го контролират защо да не го свалят и на негово място да се възкачи Йотова“, коментира той.
„Радев да побърза и да предложи промените в конституцията за да спре плъзгането ни към прокурорска държава, включително ако трябва през референдум. На атаката с атака. Само от сила разбират тези мишмороци“, съветва дипломатът.
„Забележете кои го атакуват – потънали в грях и поквара хора, всеки един от които е крал са милиони и милиони, прегазвал е човешки съдби, пряко или косвено и довел до смъртта на много хора – от Доган, през Пеевски, Борисов и т.н.“, добавя той.
„Щом БСП и Нинова мълчат – значи Радев има моята подкрепа, ако внесе обещаните промени и се противопостави на Пеевски-Гешев-Борисов. Факт е че битката е между две групи, които симпатизират на Русия, но разликата е огромна. Пеевски-Гешев-Борисов го правят през корупция и лично облагодетелстване“, сподели във Фейсбук бившият български посланик.
„Битката трябва да бъде гражданите срещу мутрите в политиката. И

не ме занимавайте с битовизмите около половинката на Радев

Това е част от личното му пространство. Като зная много от тайните на обвиняващите го и моралния им облик мога само да ви кажа – такава арогантност трудно може да се побере в понятието за човешка допустимост“, добавя той.
„Мутрите и ченгетата не знаят друг способ освен подмолните и мръсни номера. Не гледайте сеир, когато разграждат демокрацията, защото утре вие ще бъдете следващата цел! Ако могат да унизят и отстранят президента по толкова тъпо „обвинение“ заради съпругата му, значи са станали всесилни“, предупреди Василев.
„Призовавам и пострадалите или потърпевшите от Радев, към които в известен смисъл съм и аз, да надскочат личната си обида или болка и да погледнат по-голямата и важна картина – битката за България и нейната демокрация“, добави той.