90 % ОТ ИСКАНИЯТА НА ДБГ СА ОТРАЗЕНИ В БЮДЖЕТ 2020

Нагласата на ДБГ е да подкрепим Проектобюджет 2020, защото 90 % от исканията и политиките ни са заложени в него, заяви общинският съветник и лидер на местната структура на „Движение България на гражданите” Живко Табаков, който заедно с колегите си от ДБГ даде пресконференция за представителите на медиите.

„Бюджет 2020 година има своите слабости, но съм удовлетворен в няколко направления, особено по отношение на туризма. От тази година в Община Бургас се създава отдел „Туристически политически и дейности”, за който съм настоявал през последните четири години. Досега ОП „Туризъм” беше повече стопанин на туристическите обекти, а на Бургас е нужно стратегическо планиране и позициониране в тази сфера. Считам, че една от основните бъдещи задачи на този отдел е както извършването на маркетингови проучвания на основни и перспективни пазари за бургаския туристически продукт, които да служат за основа при разработването на рекламните и комуникационните кампании, така и задълбочена работа с туроператори, турагенти и хотелиери”, заяви Живко Табаков.

Лидерът на ДБГ подчерта, че в края на миналата година са се възползвали от правото си да внесат към местната администрация предложения в секторите екология, сигурност, социална дейност на възрастните хора, градоустройство и инфраструктура, спорт, младежки дейности и образование, култура и туризъм. Получило се е пресрещане на политиките и е бил постигнат конструктивизъм, от който да спечели развитието на Бургас. Това не означавало обаче, че ГЕРБ имат тяхната безрезервна подкрепа, давайки ясен знак, че „Движение България на гражданите” ще продължи да следи за прозрачността в управлението и разходването на публични средства.

Общинските съветници от „Движение България на гражданите” ще алармират министъра на младежта и спорта за проблем с учебната и спортно-тренировъчна база на СУ „Юрий Гагарин” в Бургас, стана ясно по време на пресконференция, дадена от тях в партийната централа. Питането до Красен Кралев ще бъде изпратено в първите работни дни на следващата седмица.

„Получихме тревожен сигнал от страна на председателя на Обществения съвет към Спортното училище в Бургас. Касае се за много сериозен проблем, ненамиращ решение вече близо 50 години, а именно – незадоволително състояние на учебната база, както и за липсата на спортно-тренировъчна такава в спортното училище. От 2012 г. училището е със статут на държавно, което силно ограничава правомощията на местната власт по отношение на финансиране. Въпреки постиженията на младите спортисти, прославили Бургас и България на редица Световни и Европейски първенства, липсата на нормална база значително е намалила интереса към учебното заведение през последните няколко години. На възпитаниците на СУ „Юрий Гагарин” – Бургас се налага да сменят по няколко автобуса на ден, за да стигнат до спортните бази, в които да тренират, тъй като са на двуразов режим на тренировъчен процес. Така от загубата на време един път страда тренировъчният ритъм и втори път интелектуалното им развитие”, разясни лидерът на ДБГ-Бургас.

През 47-годишната си история училището никога не е разполагало със собствена база, като през годините неколкократно е сменяло своето местонахождение. В момента учебното заведение се помещава в бивше работническо общежитие на бургаския комплекс „Зорница”, делейки общ сграден фонд с Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев”. Процентното съотношение на ползването на полезните площи между двете училища е 80 % на 20 % в полза на Спортното училище, което заема първи, втори, трети, четвърти, пети и шести етаж от сградата. Сградата, дарена от Община Бургас, не е пригодена за учебен процес, въпреки че по нея са правени множество ремонти и подобрения в годините.

„През декември месец 2019 г. в медийното пространство излезе прессъобщение от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в което ведомството гарантира еврофинансиране за ремонт и модернизиране на редица държавни и общински училища. В съобщението се посочва още, че Държавното спортно училище „Юрий Гагарин” в Бургас най-накрая ще бъде обновено и ремонтирано. В Бюджет 2020 г. на Община Бургас също има заложени 150 хил. лева. От ръководството на Спортното училище обаче твърдят, че до тях подобна официална информация не е достигала, както и това, че ремонтирането на сградата не би решило проблема с липсата на тренировъчна база. От училището споделиха още, че имат устно уверение на местната власт същата да им предостави безвъзмездно подходящ терен за строителство, както и одобрен функционален проект за учебна сграда с общежитие и  прилежащи спортни обекти”, допълни Табаков.