Екозащитници протестират срещу законопроект на Валери Симеонов (видео)

Риболовци и природозащитници организираха протест срещу новите текстове за Закона за безопасно използване на ядрената енергия, чрез които се променя и Закона за водите пред задния вход на Народното събрание.

Протестиращите призоваха народните представители да отхвърлят поправката в закона за водите.

Те смятат, че тази поправка ще позволи на ВЕЦ-овете, които са изградени в нарушение и са част от „Натура 2000“, да продължат да функционират, а това ще доведе до заплаха за българските реки.

Протестиращите държаха плакати с надписи „Малките ВЕЦ-ове унищожават нашите реки“,“Изроди долу ръцете от българската природа“.

Новите текстове бяха внесени от лидера на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов. В тях се предлага да отпаднат забраните, които не допускат водовземане от повърхностни води за производство на електроенергия, когато тази част от реката попада в зона на защита и без да се съобразява с действащите забрани в плановете за управление на речните басейни.

Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“ заяви, че не са останали здрави реки. Той добави, че дори и да имаме вода, тези ВЕЦ-ове причиняват пресушаване на реките и с тази промяна реките ще се вкарат в тръби.

Куманов каза, че тази поправка обслужва хидроенергийната мафия, защото голяма част ВЕЦ-овете са собственост на партийно свързани лица в България. Ако се приеме, ние ще сезираме Европейската комисия, че Министерството на околната среда и водите ги е излъгало, че вече не се строят ВЕЦ-ове, категоричен е той.

Малките ВЕЦ-ове имат изключително малък принос в енергийния микс на страната, а в същото време имат голяма вреда за обитателите на реките и съответно и за хората, заяви Катерина Раковска от WWF.

Раковска добави, че срещу тази поправка са се обявили всички, които имат отношение към околната среда включително и Министерството на околната среда и водите. Има наказателна процедура срещу България за минивецове в „Натура 2000“, ако тази поправка стане факт тази процедура ще навлезе в друга фаза и ще утежни ситуацията.

Ирина Евгениева

https://offnews.bg/obshtestvo/ekozashtitnitci-protestirat-sreshtu-zakonoproekt-na-valeri-simeonov-v-721675.html