Зад кулисите на туризъм, хотели,магазини и имоти от Хасково до Приморско и оттам до София и Барселона

Джо Кокър никога няма да спи отново в този хотел (Downtown ), понеже – Бог да го прости – почина, Йосиф Кобзон и той , а Ал Бано и той от неговите редовни ВИП – гости на хотела едва ли ще пожелае … Нищо, че италианецът лично промотира преди време вината от своята авторска изба на тока на Ботуша именно тук. Такава е равносметката след смяната на собствеността на известния четиризвезден хотел Downtown в София. Понеже е разположен на ъгъла на бул. Левски и ул. 6-и септември, той може да бъде смятан за първата сделка в бранша, подчинена на култа към европредседателството на София, което отмина …

Около 15 години хотел Downtown беше собственост на един от най-известните руски бизнесмени у нас, Ованес Мелик-Пашаев, но …

От наши източници разбрахме още, че един виден бизнесмен Й.Х. има имоти за милиони не само в Приморско, където до момента е била съсредоточена основната му дейност в областта на туризма. Той се водеше собственик и на имот в Барселона, който чини, колкото 4-звезден хотел в София, ако не и повече.

„Имената на Силвия Николова и Йордан Христов са цитирани от El Periodico като обект на интерес на каталунската полиция, заедно с още три неназовани лица. Според разследващите сумата, инвестирана в Ema BGS S.L., достига 2,3 милиона евро. Това е с половин милион евро повече от капитала на фирмата, който може да се установи от публичната информация в търговския регистър на Испания. Бившата манекенка Борислава Йовчева не фигурира като администратор на фирмата, но е упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина – твърдят испанските разследващи.

В България Христов има бизнес връзки с особено приближения до Борисов шеф на тенис клуба в Банкя Иван Саздов, както се вижда от схемата. Саздов е бизнес съдружник с премиерския братовчед Ради – Радослав Иванов, който поема от Борисов охранителния бизнес на Ипон. Освен това Саздов е активист на ГЕРБ от самото начало на партията, основана от тогавашния кмет на София.

СИК и тъмното премиерско минало

Йордан Христов е дискретен бизнесмен и не е от известните “герои” на “бандитския преход”, но сред бизнес партньорствата му се откриват такива. През 1997 г. той става съдружник с русенеца Илиян Рачев Пенев, известен още с прякора си Мацола. Мацола е един от видните представители на групировката СИК в крайдунавския град.
В Русе представителите на СИК/Интергруп се групират в местната фирма “Интергруп Норд АД”, създадена на 15 април 1996 г. Тя се контролира от Илиян Рачев Пенев – Мацола, Александър Иванов Петров и Валентин Дочев Гецов – Вальо Бореца. Последният е известен като сребърен медалист от летните олимпийски игри в Барселона в категория до 68 кг. Вальо Бореца е считан за топлата връзка с един от големите босове на СИК – Младен Михалев – Маджо.

Мацола контролира и хазартната фирма с красноречивото име “Барса – Стоичков” – ООД, която държи местна бинго зала и също е създадена през 1996 г. Самият Христо Стоичков не се появява никъде в документите на фирмата от тези времена. Любовта на Илиян Рачев към каталунския клуб се материализира и в юридическото лице “Барса” АД, което също се занимава с хазарт и хазартни игри.

От тези години датира и общият бизнес на Илиян Пенев с Йордан Христов, който сега е разследван от каталунската полиция във връзка с аферата с пране на пари в Барселона. През юни 1997 г. те основават фирмата Спорт-Стар АД, която се занимава с производство на спортно облекло. Другите акционери са Иван Гарвалов (но не посланика), Жори Доцев и производителят на облекла “Руен”.
След публикациите на анонимните видеоматериали за къщата в Барселона в управлението на Ema BGS S.L. настъпват промени. Най-напред Георги Йовчев и Силвия Николова – съпругата на Йордан Христов, са заличени като управители на фирмата на 25 юли 2019 г. На тяхно място като управител е вписано лицето Sancho Jose Sergi.
Изводът от тези бизнес връзки е, че Йордан Христов, “инвеститорът” в необяснимо луксозния живот на манекенката, свързвана с Бойко Борисов, има поддръжката на местна българска бизнес мрежа, свързана с лица от българския ъндърграунд“-- https://bivol.bg/sik-scervino-barcelona.html

Магазин в Пасео де Грация

Полицаите откриха и други инвестиции, направени в Барселона, които не бяха включени в жалбата. В докладите им се казва, че бившият модел управлява луксозен магазин за дрехи от 140 квадратни метра на Paseo de Gracia в Барселона.

Агентите наблюдавали помещенията, установили, че жената отива в магазина около средата на сутринта, но никога не е работила пряко с клиенти, а вместо това е изпълнявала задължения за „управление и контрол“ . Според докладите на полицията там работят седем души.

Собственик на магазина е компания, наречена EMA BGS SL, която е създадена през юли 2014 г. Йовчева и баща й са били съдружници на фирмата, след като са внесли по 1500 евро всеки. На следващата година Palms Enterprises, компания, разположена в данъчния рай на Кипър, стана съдружник, след като инжектира 1,750 000 евро.

Според данните, включени в делото, в тази компания се появява брачна двойка на бизнесмена Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова. Полицаите потвърждават, че „произходът на парите от 2 300 000 евро не може да бъде изяснен“, пари които са били инвестирани общо в магазина“ -- https://www.elperiodico.com/es/politica/20200221/primer-ministro-bulgaria-mossos-investigacion-blanqueo-7848274

Въпреки че се приема за нов играч на столичния хотелиерски терен Й.Х., където напоследък навлизат немалко български бизнесмени – особено ударно през последните няколко години,
Йордан Христов, наричан в базата си в Приморско Синът на гъркинята, имал и сериозни връзки на най-високо политическо равнище

Ето как коментира цялата история в. Капитал:

По документи в Търговския и Имотния регистър сделката между доскорошния собственик „Джоли“ АД и новия се е състояла през юни тази година. В средата на юни 2016 г. съветът на директорите на „Джоли“ АД взима решение за учредяване на „Перла турист инвест“. Капиталът на дружеството е 3 911 660 лв. и се внася като непарична вноска, която се състои от правото на собственост на „Джоли“ върху хотела на бул. „Васил Левски“. Месец по късно, на 15 юли, новата компания е продадена и едноличен собственик на капитала на „Перла турист инвест“ става „Перла турист“ АД, което се управлява от Йордан Николов Христов. Не е ясно дали това е цената, като в решенията си купувачът и продавачът се позовават на условия от предварителен договор от 27 април.

Така той става собственик на 4-звезден хотел на 9 етажа, разполагащ с ресторант с 45 седящи места, 2 конферентни зали, бизнес център и с 47 стаи и 12 апартамента, като според сайта му цените на различните типове стаи се движат между 54 и 116 евро. Макар и малък, Downtown се прибавя към списъка с градските хотели, променили собствеността си в последните няколко години.

Акционери в новия собственик „Перла турист“ са „НТ Неротек“, „Химмаш“, „ОМЗ“ (Оптико-механичен завод -- София), Йордан Николов Христов и родената през 1989 г. Ружа Кирова, която има малък брой акции. Всички компании акционери водят към Йордан Христов. Той е едноличен собственик на капитала на „НТ Неротек“, компания, занимаваща се с търговия с металорежещи машини. „Химмаш“ се занимава с производство на резервоари, цистерни и контейнери от метал. В нея 93.38% от акциите са на „НТ Неротек“, където Христов е едноличен собственик. А последната -- ОМЗ, занимаваща се с производство на оптико-механични и оптико-електронни прибори като бинокли, мерници, лазерни далекомери, отново е собственост на „НТ Неротек“ и на Йордан Христов.
По образование инженер, доктор на техническите науки Йордан Христов, започва развитието си от Хасково, през „НТ Неротек“ приватизира „Химмаш“ и ОМЗ. В предприятието за оптични прибори управител е той, а „Химмаш“ се представлява от него и сестра му Мария Николова. Наскоро фирмата беше първата, която сключи виртуална сделка за покупка на природен газ. „Може да се каже, че сме първото пиле на свободната търговия с газ“, пошегува се тогава Йордан Христов пред „Капитал“, който участва в още доста компании, сред които „Централно газоснабдяване Хасково“ АД.

Хотелиерският му бизнес е концентриран в „Перла турист“, като компанията се занимава и с туроператорска дейност, гласи информацията на сайта й. До покупката на столичния хотел тя менажира основно няколко хотела в Приморско. Според сайта на компанията това са хотелите „Перла бийч“ 1, 2 и 3, „Перла сън парк“, „Перла плаза“ и „Перла роял“. За 2015 г. акционерното дружество има приходи от 4.147 млн. лв. и печалба от 127 хил. лв. (виж таблицата)

Взаимоотношенията му с община Приморско са дълбоки, като местните медии го описват като близък с дългогодишния бивш кмет Димитър Димитров, чието име нашумя покрай скандала за строителните решения за магистратски роднини, декларирани като нуждаещи се, както и като парадиращ със спонсорството си на ГЕРБ.

Местните още помнят, че покрай първата „Перла“ през 2001 г. се спрягаше името на Иван Костов, а при приватизацията на втората (бивша почивна станция) се говореше за Йордан Цонев и то след крупен ремонт за около милион щатски парици … През годините на царо, главният секретар на МВР ББ, все още маршируващ по плаца, отсядаше в „Перлата“ и играеше тенис с главния герой на публикацията … Така че нищо случайно няма … Както казваше Костича през 1999 г. в България всички сме братовчеди … Ама с такива братовчеди президентът Петър Стоянов се обърна към Иван Костов с репликата :Иване, кажи им, ще те разберат! И дори проф. Стив Ханке ги разбра чак …

Това го прави и съдружник на община Приморско, като това става през две дружества, в които общината е апортирала терени, за да се изгради спортно-рехабилитационен комплекс и друга инфраструктура. Това са, „Спортни имоти Приморско“ и „Робинзон бийч“, като на местно ниво през годините не липсват и скандали около тези публично-частни начинания. В „Робинзон бийч“ „Перла турист“ държи 70%, а останалите са общински. Дружеството се управлява от Христов, като то разполага с 30 дка широколистна гора. Компанията е учредена през 2003 г., но отчетите му през годините показват, че не извършва дейност. В „Спортни имоти Приморско“ общината е с 11.57% участие, „Перла турист“ с 23.35%, ОМЗ с 1.25%, кипърската „Палмс ентърпрайсиз“ със 60.58%, а „Голдън холдингс“ с 3.25%. В „Спортни имоти Приморско“ през 2004 г. общината внася непарична вноска в капитала под формата на терен от 28 940 кв.м и сграда -- спортна зала, като на тази основа от 2007 г. работа започва аквапаркът на града.

Е, който чел, разбрал. Останалите да участват в Националната лотария и да търкат билетчета, ама я затвориха…

Иначе по морето нищо ново -- хотели на „бедни“, но трудолюбиви и амбициозни българи, които просто познават правилните хора … Май и в София, а и Барселона било същото …

Ах, морето !

„Авантаж“ Биволъ и 19min.bg

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!