Иван Костов иска истината, българите мечтаят за справедливост, а Гешев бленува за любов

Не искам народната любов, искам истината, казва Иван Костов, а Гешев, за да получи любовта на народа, реши да ревизира приватизацията от прехода, но не заради истината

Карикатура: Фейсбук/TerminalniKolaji

Не искам народната любов, искам истината. Това каза преди две години бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов. Думите му и сега, след като настоящият главен прокурор Иван Гешев реши да ревизира приватизацията от прехода, са актуални. Какво точно иска обвинителят на нацията – истината или народната любов?
На въпроса дали обществото ще научи истината след края на поредната проверка на приватизацията и дали бедните ще разберат защо са бедни, а богатите – богати заместни-председателят на Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев отговори, че това не може да стане така.
„С годините намалява търпимостта на хората към неспераведливостта. Има дефицит на справедливост и това, което главният прокурор прави, е да го намали, но от 20-30 години той не е задоволен“, обясни икономистът.
„Това не може да стане така. Каквото и да направим сега, много трудно може да се обясни какво беше преди“, добави той.
Според Дачев бившият премиер Иван Костов е бил единственият човек, който е намерил политическа сила да взима решения. Защо обвиняваме него, след като се знаеше, че в Агенцията за приватизация се дават пари на отделни хора, попита бизнесменът.
Отговорът, както се казва, си е във въпроса. Истината обаче е някъде по средата. По времето на управлението на Костов много от българските заводи бяха разпродадени за малко пари и фалирани, защото бяха потънали в задължения, а и защото кредитните милионери, които ги придобиха, се оказа че са по-лоши стопани от държавата. Нормално е след това Командира да загуби народната любов. Сега пък, за да спечели обичта на хората, Гешев (в чието превъплъщение на шериф пиарите му се опитват да ни го натресат) е решил да ревизира приватизацията. Няма обаче да открие нито истината, нито ще получи народната любов, защото хората не са балами.