Иван Костов иска истината, българите мечтаят за справедливост, а Гешев бленува за любов

Не искам народната любов, искам истината, казва Иван Костов, а Гешев, за да получи любовта на народа, реши да ревизира приватизацията от прехода, но не заради истината

Карикатура: Фейсбук/TerminalniKolaji

Не искам народната любов, искам истината. Това каза преди две години бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов. Думите му и сега, след като настоящият главен прокурор Иван Гешев реши да ревизира приватизацията от прехода, са актуални. Какво точно иска обвинителят на нацията – истината или народната любов?
На въпроса дали обществото ще научи истината след края на поредната проверка на приватизацията и дали бедните ще разберат защо са бедни, а богатите – богати заместни-председателят на Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев отговори, че това не може да стане така.
„С годините намалява търпимостта на хората към неспераведливостта. Има дефицит на справедливост и това, което главният прокурор прави, е да го намали, но от 20-30 години той не е задоволен“, обясни икономистът.
„Това не може да стане така. Каквото и да направим сега, много трудно може да се обясни какво беше преди“, добави той.
Според Дачев бившият премиер Иван Костов е бил единственият човек, който е намерил политическа сила да взима решения. Защо обвиняваме него, след като се знаеше, че в Агенцията за приватизация се дават пари на отделни хора, попита бизнесменът.
Отговорът, както се казва, си е във въпроса. Истината обаче е някъде по средата. По времето на управлението на Костов много от българските заводи бяха разпродадени за малко пари и фалирани, защото бяха потънали в задължения, а и защото кредитните милионери, които ги придобиха, се оказа че са по-лоши стопани от държавата. Нормално е след това Командира да загуби народната любов. Сега пък, за да спечели обичта на хората, Гешев (в чието превъплъщение на шериф пиарите му се опитват да ни го натресат) е решил да ревизира приватизацията. Няма обаче да открие нито истината, нито ще получи народната любов, защото хората не са балами.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!