Коронавирус в Бургас няма, но болните от грип се увеличават

Обявиха грипна ваканция в Созопол. След епидемията от грип А, ни връхлита тип Б, обявиха епидемиолози. В Бургас има цели класове с болни деца

Излязоха резултатите от пробите на девет пациенти със съмнения за коронавирус. Те са настанените в болниците в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас и са отрицателни, съобщава Нова телевизия.

Задава се обаче нова епидемия от грип. В някои бургаски училища има цели класове с болни деца, а епидемиолози обясниха, че макар пикът на грипа да е отминал, няма нищо необичайно в това, че ни връхлита нова грипна вълна, тъй като сега се увеличава броят на заразените не с доминиращият при предишната епидемия АН3, а с вируси от тип Б (б.а. пандемичен грип).

Медиците съветват хората да пият витамин Д, за да си засилят имунната система, да ограничат контактите си, да носят шалове, ако нямат маски и често да си мият ръцете.

Междувременно в Созопол е обявена грипна ваканция заради високия процент на болни ученици. Дните 27 и 28 февруари ще бъдат неучебни и в селата Росен и Зидарово.

От съображения за сигурност заради новия коронавирус пък кораб от Венеция, който пристига на нефтеното пристанище „Росенец“ край Бургас, ще остане два дни на стоянка, съобщава бТВ.

Очаква се корабът да акостира утре. През това време на екипажа няма да е разрешено да напуска борда и да слиза на брега. Причина за това е, че не са минали 14 дни инкубационен период от отплаването му, уточниха от Регионалната здравна инспекция.