Кривосъдие: Разследват съдия, пуснал до Москва разследван за шпионаж

Не съдия Миталов с разрешението си да пусне разследвания за шпионаж Миланов в Москва, а ВСС накърни престижа на съдебната власт, коментира Любо Кольовски

Със 7 гласа „За“ срещу 4 „Против“ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, съобщава бТВ.
Съдията и семейството му получиха забрана за влизане в САЩ с мотива, че магистратът е бил замесен в корупционни действия. Правосъдният министър Данаил Кирилов пък се обяви за отстраняването на Миталов с мотива, че целият случай накърнява доброто име на съдебната система.
Без да посочат каквито и да било доказателства колонизаторите (пардон „партньорите“ на Кирилов и Бойко) изкараха съдия Миталов корумпиран, само защото разбират корупцията като нещо, което не пасва на геополитическите им ценности. „Прегрешението“ му, заради което затръшнаха вратата си за него и семейството му, е, че разреши на обвинения в шпионаж лидер на Движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува в Русия, за да получи орден лично от Владимир Путин.
„Не се посочиха никакви доказателства от Кирилов, само проверката от Инспектората. Ако се твърди сериозна корупция, не се представиха доказателства. Стана комично, когато колеги започнаха да се отвеждат“, коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.
Според него Съдийска колегия се превръща в институция за съдебен контрол. „Тя премина границата. Естествено, че съм гласувал „Против“. С това действие на министъра в съдебната власт се настани политиката, а в съдебната власт няма място за политика“, добави Панов.
„Не знам дали специализирания съдия Миталов е накърнил престижа на съдебната власт, като е позволил на разследвания за шпионаж Малинов да пътува до Москва и обратно, което е негово право по закон, но е видно, че ВСС с решението си сериозно наруши и накърни престижа на съдебната власт“, коментира блогърът Любо Кольовски.