Освиркаха Фандъкова, президентът зове да сбъдваме мечтите на Левски

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе грубо освиркана от патриотите, събрали се пред паметника на Васил Левски, а президентът Радев призова да сбъднем мечтите на Апостола

На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме пред неговия паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонените глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли днес! Това каза президентът на България пред паметника на Апостола на свободата в София.
Малко преди да застане пред микрофона, кметът на София Йорданка Фандъкова бе грубо освиркана от патриотите пред паметника на Апостола.
Президентът призова хората да се въздържат от викове и скандирания, но те скандираха името му докато говореше за Левски.
„Време е да спрем да търсим утеха в историята. Да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега“, подчерта държавният глава.
„Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. Това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора дадохме народната работа – които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?“, попита Радев.
„Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта“, коментира той.
„Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го откаже да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република. Смъртта му само ще ускори пътя към Освобождението“, добави генералът.
„И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които събуждат и днешните българи. Хилядите хора тук сте най-убедителното доказателство“, заяви Радев.
„Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите „задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас“, подчерта той.
Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им, добави президентът.
„Да живее чистата и свята република! Да живее България!“, каза още той, аплодиран от хората.