Притискат Петър Стоянов, за да замъглят скандала с Бойко и с къщата в Барселона

 Прокуратурата се кани да разпитва проф. Стив Ханке заради куфарчето. Целта е да се скарат Петър Стоянов и Иван Костов, за да гледат хората сеир, вместо да мислят за Бойко и Къщата в Барселона

Прокуратурата ще разпита проф. Стив Ханке заради твърденията му, че преди години е представил доказателства за корупция на президента Петър Стоянов. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, което се е самосезирало след интервюто с Ханке в предаването „120 минути“ на 16 февруари, съобщава бТВ.
От Ханке ще бъде поискана цялата налична документация, за която споменава. Обяснения ще бъдат снети и от всички лица, посочени в интервюто с Бащата на валутния борд, а именно Петър Стоянов и Иван Костов.
В ефира на бТВ Ханке разказва как по време на среща с тогавашния президент Петър Стоянов е станало дума за корупционните проблеми в страната, като професорът е показал „документи, доказващи случаи на корупция“, които носел в куфарчето си.
По-късно самият Костов коментира случая по следния начин: „Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара – никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал“.
„Идеята на прокуратурата е да упражни натиск върху Петър Стоянов за да „признае“ за куфарчето и да спретне някакви дискредитиращи неща за Иван Костов, като доразвитие на темата „Иване, кажи си“, Борисов лично натиска Петър Стоянов“, коментира бившият посланик в Москва Илиян Василев.
„Но понеже са „въздух под налягане“ не разбират, че Петър Стоянов няма как да инкриминира себе си, защото логичния въпрос е ако има такива данни защо не са дадени на прокуратурата. Иван Костов не е разследващ орган. Това са задълженията на всеки политик, независимо от поста“, сподели във Фейсбук дипломатът.
„Просто искат да обърнат Стоянов срещу Костов за да гледа обществото сеир. Елементарна хватка“, добавя той.
„Вчера Костов не се хвана и излезе с достойнство от капана. Дума лоша не каза за Петър Стоянов. Дори напротив“, изтъкна Василев.
„Но милиционерите от Симеоново разсъждават, че дори нищо да не постигнат търсят сензация и новина, която до потисне информационно заглавията „Бойко ще бъде разпитван от испанска прокуратура“. В смисъл „всички са маскари“, добавя той.
„А това че ще разпитват Ханке е пунта мара. Професорът няма да дойде у нас. Ако трябва с цената на отказ от „бащинство“ на борда“, прогнозира Илиян Василев.