Румяна Ченалова: Съдия Янева разкри първа връзката на премиера с къщата в Барселона

Румяна Ченалова направила и собствено разследване как една от фирмите, която превежда 2 млн. евро на Борислава, е свързана с друга афера в Приморско

Бившият шеф на Софийския градски съд Владимира Янева за първи път споменава в записите със СРС-та за връзката на къщата в Барселона с премиера Бойко Борисов и аз нямам причини да се съмнявам в думите й, тъй като тя бе в най-близкото обкръжение на Цветан Цветанов, Борисов и Делян Пеевски. Това каза в предаването „Тук и сега със Светла Петрова“ в сайта на вестник „Сега“ бившият съдия „Тук и сега със Светла Петрова“.
Ченалова бе една от участничките в записите със СРС-та.
Тя задава много неудобни въпроси за пътя на парите към бившата манекенка Борислава Йовчева. Направила е и собствено разследване как една от фирмите, която превежда 2 млн. евро на Борислава, е свързана с друга афера, в която е замесена и Община Приморско.
Ченалова заяви, че преди бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева да изпусне репликата за къщата в Барселона не е чувала нищо за такава любовна и имотна афера. „Не бях чувала, защото средата, в която се движех, не предполагаше такава информираност“, призна опрасканата съдийка.
„Янева разказва не само за тази къща, но и за близки на сърцето на премиера дами. Реакцията ми не бе положителна, защото става въпрос за много голяма сума пари, която той не може да спести от заплати“, заяви Ченалова.
Прослушах пак записа и ми направи впечатление увереността, с която Янева твърди, че тази къща е купена от премиера, а не от негови приятели или партньори в бизнеса, каза пък водещата Светла Петрова.
„Владимира Янева не е човек, който разпространява слухове. Има източник, на който тя вярва“, заяви Румяна Ченалова.
„По поръчка на сайта „Бивол“ се направи в чужбина експертиза и се потвърди, че записите са автентични. Установи се, че са използвани СРС-та“, уточни тя.
„Има безспорни факти, които ангажират предположение, че е налице пране на пари. Това са двата превода, които са осъществени. Единият е от кипърска офшорка за сума от около 2 млн. евро и вторият е апортирането на една къща, която е собственост на Александър Чаушев във фирма, регистрирана от Борислава Йовчева. Сумите са твърде големи, за да ангажира каталунската прокуратура и полиция от сигнала, който е постъпил от сдружението „БОЕЦ“, поясни Ченалова.
„Има подреденост на събитията, която говори за съвсем съзнателни изпращане на средства към едно и също лице. Борислава Йовчева ражда детето си през 2012 г., за което се твърди, че е на премиера. Тогава се регистрира една фирма, в която единственият участник е манекенката с малък капитал, а в последствие съдружник става баща й“, заяви бившият съдия от СГС.
„С какви средства Борислава и баща й купуват къща, която е купена малко преди това от Александър Чаушев и Яна Григорова? Как е заплащан наема? С какви средства са се издържали тези хора?“, попита тя.
„Малко след това към фирмата „Ема БГ“ потича сериозна сума в размер на близо 2 млн. евро от кипърска офшорка. Самосезирането на българската прокуратура е обсъдено с Борисов, тъй като каквото и да говорят Гешев и премиера, да се отричат, да демонстрират разделение на властите, те са свързани и поддържат контакт“, коментира Ченалова.
„Поведението на прокуратурата се дължи на големия обществен интерес, но е получило съгласието с Бойко Борисов. Ще бъде разпитан само премиера дали има къща в Барселона и дали има контакти с Чаушев и познава ли Борислава Йовчева. С това ще се приключи“, прогнозира тя.
„Не са необходими много усилия, за да се провери истинността на данните. Аз съм ги извадила от Търговския регистър. Кипърската офшорка, която е замесена в далаверата, е създала дружество с участието на Община Приморско. Дяловете са 50:50. Общината апортира един огромен терен от близо 300 дка, който е отреден за спортен комплекс. Накрая се оказва, че общината има 1% в дружеството, а Йордан Христов и свързаните с него фирми притежават останалите 99%“, разкри Румяна Ченалова.
„Главният прокурор Иван Гешев може да провери изнесените от мен данни за няколко часа. Наказателно отговорни са тези, които перат парите, онези, които ги получават и всички, които не са изпълнили задълженията си по Закона за мерките срещу изпирането на пари“, добави тя.
„Банката, която е използвана за превод на средствата, е трябвало веднага да идентифицира реалния собственик. Това е заложено в европейските правила и в нашия закон. След като става въпрос за офшорка, е трябвало да се провери. Кредитните институции са длъжни да уведомят структурата на финансовото разузнаване към ДАНС и ръководството на агенцията“, заяви Ченалова.
„Над 3 млн. лева влизат в България и се изпират. Същото нещо със същата фирма се случва и в Испания. Там сумата отива, за да се подпомогне една фирма“, подчерта тя.
Румяна Ченалова предупреди, че ако главният прокурор не се сезира за пране на пари, ще сезира Европейската прокуратура.