Сезираха и Лаура Кьовеши за скандала с Бойко в Барселона

След като БОЕЦ сезира Европейската комисия Прокуратурата ще иска обяснение от Бойко Борисов заради публикацията за разследване за пране на пари и за къщата в Барселона

„БОЕЦ“ сезира главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши и Европейската комисия за „Къщата в Барселона“ и разследването срщу Бойко Борисов за пране на пари в Испания, съобщи председателят на гражданското движение Георги Георгиев.
Междувременно от прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали във връзка с изнесените твърдения в статията на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.
В поредица от материали изданието описва чрез информация от свои източници проверка за евентуално пране на пари в особено големи размери, съобщава бТВ. Посочени са имената на български граждани и фирми, които са получавали милиони евро от лица, които не пребивават в Испания. Вестникът цитира сигнала на организацията БОЕЦ, който е станал повод за разследването и в който се твърди, че Бойко Борисов е свързан със схемата.
С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти, се уточнява в съобщението от прокуратурата.
В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.
Замесени са имената на българския модел Борислава Йовчева и баща ѝ, които са управлявали две компании и са получавали милиони евро от физически лица, които не пребивават в Испания, според публикациите.
Справки в Търговския регистър на Барселона показват, че спомената къща е собственост на бизнесмена Александър Чаушев. За bTV Чаушев каза, че не познава Борислава Йовчева, а баща ѝ е виждал само веднъж, когато е подписвал с него договор за поддръжка на къщата. В Испания мениджмънтът на недвижими имоти е задължителен, когато не се обитава от собственика, поясни още Чаушев. И затова той е наел бащата на Борислава Йовчева.
Още вчера министър-председателят Борисов коментира разпространеното от испанските медии като лъжа.
„Яд ме е като пишат идиотщини и глупости за мен, но няма да ме спрат. Като кажат къщата на Борисов в Барселона – аз къща нямам. Както и да го кажеш. Омаскариха ме и това е“, коментира премиерът по време на инспекция на АМ „Европа“.
Преди това пък в Брюксел той обяви, че не е бил търсен от чужди магистрати и разследващи във връзка с проверката в Испания.
В сигнала на „БОЕЦ“ до Еврокомисията и Лаура Кьовеши пише, че на 21.02.2020 г. От гражданското движение са сезирали Върховна касационна прокуратура, както и главният прокурор на Република България за казуса. „До момента няма отговор и реакция, което е категорично потвърждение, че българските институции и прокуратура заради своята зависимост от изпълнителната власт са неспособни да проведат обективно разследване по този казус. Вместо да разследват данните за пране на пари и корупция, усилията и репресиите на българските служби са насочени срещу вносителите на сигнала и журналистите разкрили престъпните схеми“, обявиха от БОЕЦ и след няколко часа чудото стана и прокуратурата се самосезира.
„Описаната схема за пране на пари придобити по престъпен начин, в която е замесен българския премиер е само една от многото схеми. Българската политическа мафия, която от над 10 години се оглавява от Бойко Борисов ежегодно източва милиарди евро чрез корупционни и измамни схеми, реализирани от свързани с премиера и депутата Делян Пеевски обръчи от фирми. Огромна част от тези средства са източени от реализацията на европроекти и „усвояването” на европейските фондове“, пише още в сигнала на БОЕЦ до европейските институции.
„В продължение на над 10 години ЕС сочи България, като най-коорумпираната държава в съюза, в която липсва върховенство на закона и разделение на властите и в същото време толерира и легитимира управлението на мафията и компрометирани и корумпирани политици, които са носители и проводници на тези пороци пагубни за българската държава и общество“, добавят от гражданското движение.
От БОЕЦ се обръщат към Европейската комисия с настояване за насрочване на среща в Брюксел, на която да представят документи и допълнителни материали по тази и други важни теми.
„БОЕЦ изразяваме и потвърждаваме своето желание и готовност и за среща с ръководителят на Европейската прокуратура, г-жа Лаура Кьовеши. Ще представим документи и наши разкрития за източени над 8 милиарда евро ДДС. Ще предоставим допълнителни сигнали за опорочената и незаконосъобразна процедура по избор на главен прокурор на България проведена през 2019 г.“, обявиха от гражданското движение.
Заканиха се, че ще представят и данни за престъпната според тях дейност на новоназначеният главен прокурор Иван Гешев във връзка с неговото участие, като прокурор по делото „Недосегаемите” за финансови и данъчни измами.
„Не приемаме тезата, че европейската солидарност се изразява в толерантност от страна на европейските чиновници към корумпираните политици в името на някакво конюнктурни и псевдо гео-политически интереси и цели. Това руши доверието на европейските граждани към ЕС“, обяви Георги Георигиев.
„БОЕЦ считаме, че европейската солидарност, като висша европейска ценност трябва да се проявява именно в такива ситуации, когато националните институции проядени от корупция и зависимости са неспособни да се справят с конкретен проблем от изключителна важност за обществото. Тогава Европейските институции трябва да реагират в полза на истината, върховенството на закона, демокрацията и гражданското общество!“, добавя той.
„БОЕЦ вярваме, че с членството си ЕС, България е направила своят правилен избор и с общи усилия можем да решим всички проблеми, а корупцията и липсата на справедливост са един от най-сериозните проблеми за всяко общество и държава“, сподели Георги Георгиев.