Скандал: БОЕЦ настоява за арест на Иван Гешев заради споразумения с престъпници

Докато е бил в Софийската градска прокуратура Иван Гешев е сключвал само споразумения с престъпници, разкриха от БОЕЦ. От движението настояват за арест на главния прокурор

Иван Гешев да бъде задържан и да му бъдат повдигнати обвинения за фалшифицираните данни за неговата дейност и множеството доказателства за нанесените щети на държавата от сключените от него споразумения с обвиняеми лица! За това настояват от БОЕЦ.
Чутовният скандал се разрази, след като от Гражданско движение „България обединена с една цел“ разриха, че главният прокурор Иван Гешев не е внесъл нито един обвинителен акт за седем години докато е бил на „работа“ като прокурор в Софийска градска прокуратура. „Публикуваме документи и таблици, от които това се вижда, споделиха от антимафиотското движението във Фейсбук. Единствено е сключвал споразумения с престъпници и е прекратявал досъдебни производства срещу обвиняеми“, пише във Фейсбук страницата на БОЕЦ. От протестното движение настояват за незабавно отстраняване на Гешев от поста главен прокурор, задържане и повдигане на обвинения.
По време на номинирането и изслушването на Иван Гешев в качеството му на кандидат за главен прокурор пред ВСС и българското общество бяха представени данни, потвърдени от самият него, че той има внесени в съда 230 обвинителни акта, като по тях са осъдени 233 души, припомнят от протестното движение в сайта си boec-bg.com.
„БОЕЦ изпратихме свои Становище и Въпроси до ВСС през септември 2019г., които бяха публикувани на сайта на Съвета. Питахме конкретно за неговата дейност и сключените от него Споразумения с обвиняеми лица! И въпреки, че ВСС публикува на сайта си официалният отговор на Гешев до БОЕЦ, в него нямаше нито един конкретен отговор на зададените от нас въпроси! По време на процедурата по избор на нов главен прокурор, председателят на ВКС и член на ВСС, съдия Лозан Панов зададе допълнителни въпроси за професионалната кариера и постигнати резултати от единственият кандидат Иван Гешев, но и на него му бе отказан отговор“, добавят от протестното движение.
„БОЕЦ зададохме своите въпроси до ВКП използвайки правото ни по Закона за достъп до обществена информация и след мълчалив отказ на СГП, осъдихме прокуратурата да ни предостави исканата информация! След съдебното решение СГП бяха принудени да ни отговорят и Емилия Русинова, шефката на Софийска градска прокуратура ни изпрати частична справка по зададените въпроси! Получената информация е меко казано скандална!“, пише в официалното издание boec-bg.com на протестното движение.
„Тя бе огласена от предсатвители на БОЕЦ в предаването на Люба Кулезич по телевизия Евроком и от нея става ясно, че за периода 2009г. – 2016г. когато е работил, като прокурор в СГП, Гешев има общо внесени 20 (двадесет) „прокуроски“ акта и по тях са осъдени 27 (двадесет и седем) лица! Отказват да ни предоставят информация за сключените от Гешев споразумения, като очевидно, част от „осъдените” са именно и тези, с които е сключвал споразумения и те са с условни присъди!“, разказват активисти от БОЕЦ.
„Проблемът става виден, след като тези данни се сравнят с представените пред ВСС данни за дейността на Гешев при неговото номиниране и избор! В специален доклад (публикуваме част от него, като той е публично достъпен на сайта на ВСС) се цитират други данни – за периода – 2006г. – 2016г. прокурор Гешев има внесени в съда 230 акта и по тях са били осъдени 233 лица! Десет пъти са завишени данните!“, разкриха от протестното движение.
„Има малко разминаване в периода, защото на нас от СГП ни отговарят за 2009 – 2016, а там се цитира 2006-2016г, защото от 2006 до 2009 г. Гешев е бил в районна прокуратура, където няма внесен нито един обвинителен акт!“, добавят те.
„БОЕЦ призоваваме всички български граждани, свободни медии и независимите магистрати вътре в съдебната система, за общи, масови и безсрочни действия и протести до отстраняването на Гешев, като единствен начин да измием този срам и позор от лицето на българската държава и общество!“, сподели във Фейсбук Георги Георгиев от БОЕЦ.