Тихият убиец, който взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария

Мръсният въздух създава различни здравословни проблеми – от сърдечни заболявания и рак на белия дроб до неврологични разстройства

Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем – но сега на него трябва да се погледне и като на проблем с човешките права.

Всяка година по света от преждевременна смърт, свързана със замърсяването на въздуха, умират 7 млн. души, вкл. над 600 000 деца.

„Нека поставим тези 7 млн. случая в контекст – това са повече смъртни случаи на година отколкото от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария, взети заедно“ – това са думите на Дейвид Бойд, експерт на ООН в интервю за фондация „Томпсън Ройтерс“.

„Това е световна здравна криза, по която наистина трябва да се вземе отношение. Замърсяването на въздуха нарушава правото на живот, на здраве, правата на детето, и правото на живот в здравословна и устойчива околна среда.“

В своя доклад, представен на 15.01. пред Съвета на ООН за правата на човека в Женева, Бойд изброява редица стъпки, които могат да предприемат правителствата, за да намалят замърсяването на въздуха.

В качеството си на преподавател по право, политика и устойчиво развитие в Университета на Британска Колумбия Дейвид Бойд смята, че проблемът със замърсяването на въздуха е бил подценен на много места по света, а най-засегнати са маргинализираните слоеве от населението.

До известна степен причината е в това, че видимата част от замърсения въздух често бива изчистена, но се пренебрегва замърсяването на тази част, която е невидима за окото.

„Взели сме отношение по някои видове замърсяване на въздуха на някои места, но голяма част от замърсяването на въздуха, с което си имаме работа днес, не може да бъде видяна и помирисана. Това са онези микроскопични частици, които хората вдишват в дробовете си“.

И ако някой от управляващите в Община Бургас може да чете и мисли нека си отговори, какво причинява мръсният въздух на бургазлии принудени да го дишат вече седми пореден ден ?!

Авантаж по sinoptik.bg

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!